Mnogi roditelji se osećaju odgovorno, kada im dete kaže da mu je dosadno, postaje nezadovoljno, nemirno ili čak tužno.To se doživljava kao propuštena roditeljska prilika da uradi nešto zabavno, konstruktivno ili zanimljivo za dete koje prosto očekuje da bude u centru pažnje svakog trenutka, nije sposobno da samo osmisli svoje aktivnosti, vreme i nosi se sa emocijama koje iz toga proističu.

Striček Duško, u svom videu, kao iskusan vaspitač govori upravo suprotno i naglašava da je dosada roditeljski saveznik u vaspitanju a ne neprijatelj:

“Ukoliko ne dopustimo detetu da mu bude dosadno, gajimo osobu koje možda ima sve sposobnosti ali ih ne mora aktivirati. Zato nemojte raditi ništa, kada se mališan žali da mu je dosadno. Neka se samo suoči sa svojim umom - možda otkrije kreativnost, maštu, možda otkrije nešto fascinantno sa čime se ovaj svet još nikada nije susreo, a promeniće čovečanstvo. Dosada je prilika za nešto novo, nešto revulucionarno, za samostalnost i učenje kako biti sam sa sobom. Ona je roditeljski saveznik u odgajanju dece, jer je početak nečeg velikog.”

U opisu svog zanimljivog videa još dodaje:

“U svetu u kome svaki trenutak mora biti ispunjen, zaboravili smo na vrednost jednog ključnog sastojka u razvoju savremenog deteta – dosade. Da, dobro ste pročitali. Dosada. Ona nije neprijatelj, već neiskorišćeni saveznik u obrazovanju kreativnih, nezavisnih mislilaca. Hajde da zajedno razmislimo o dosadi i otkrijmo zašto je ona zapravo ključna za emocionalni i kreativni razvoj vašeg deteta. Zaboravite na neprekidnu zabavu i ekrane. Otkrijte kako "ne raditi ništa" može biti najbolja stvar koju će vaše dete "učiniti" za svoj razvoj.

Kako podstaći sopstvenu maštu, podstaći istraživanje i, što je najvažnije, naučiti decu kako da budu srećni sami sa sobom?!?

Zato dozvolimo im trenutak samoaktivacije. Tek tada nastaje besplatna igra. Ne propustite priliku da promenite svoju perspektivu i dodate novu dimenziju podizanju svoje dece... bićete zahvalni.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko