Sigurno ste i vi čuli za razne prirodne metode skidanja temperature, kojima posebno pribegavaju roditelji kada žele da izbegnu da daju deci lekove. Stavljanje krompira u čarape jedan je od najpopularnijih "narodnih lekova", a jedna influenserka nedavno je objavila video baš na ovu temu.

Ona je uz snimak u kojem je napisala da je isprobala "bapsku priču", tj. stavila komad krompira u čarapu kako bi pomogla bolesnoj bebi, u opisu istakla i da "ovo stvarno radi, mnogo joj je bolje".

Stavljanje krompira u čarapu TikTok/g0dblesstac0s

Jedna mama ju je u komentarima pitala i da li pomaže kod curenja iz nosa, na šta je influenserka odgovorila: "Da, pomaže kod svih simptoma prehlade". Druga je pitala da li deluje i kod začepljenog nosa, a influenserka je opet potvrdila.

Međutim, dr Lorens Kaningam istakao je da, ne samo što ne postoji nikakav anučni dokaz da krompir zaista pomaže, već je upozorio da to može da ima i posledice.

"Verujem da je stavljanje krompira u čarapu kako bi se ’izvukle’ nečistoće ili izlečila bolest postalo popularno jer roditelji traže prirodne lekove za tegobe dece. Sa naučne tačke gledišta, ne postoji nikakav dokaz za koji ja znam da podržava efikasnost ove metode u skidanju temperature ili izvlačenja toksina", rekao je doktor za mirror.co.uk.

Dr Kaningam je istakao da osećaj hlađenja koji mnogi prijavljuju nakon stavljanja krompira zapravo može da se pripiše vlažnosti krompira, zbog čega se može steći pogrešan utisak da krompir zaista pomaže u spuštanju temperature.

"Korišćenje prirodnih lekova ponekad može da ima psihološke efekte kod osoba koje imaju holistički pristup zdravlju", rekao je doktor, poručujući da je to zapravo placebo efekat.

Međutim, dok mnogi misle da stavljanje krompira u čarapu nije opasno, pa da ga u tom smislu vredi probati, dr Kaningam upozorava da oslanjanje samo na ovu metodu može da bude opasno, posebno kod beba.

"Iako je stavljanje krompira u čarapu u najvećem broju slučajeva bezopasno, postoje potencijalni indirektni neželjeni efekti. Na primer, oslanjanje na ovaj metod kod ozbiljnih zdravstvenih stanja, poput veoma visoke temperature, može da dovede do odlaganja primene efikasnih medicinskih tretmana. To je posebno opasno kod beba i male dece, čije zdravstveno stanje može brzo da se pogorša ako se temperatura ne spušta na odgovrajuć način".

Umesto krompira, on preporučuje da se, kada dete ima temperaturu, roditelji oslone na pouzdan toplomer kojim će proveravati temperaturu, ali i da zatraže medicinski savet ako ona ne spada.

"Uvek predlažem medicinski dokazane metode poput paracetamola ili ibuprofena, koji su potpuno bezbedni ako se koriste kako je propisano. Pored toga, treba voditi računa da je dete hidrirano i u prijatnom okruženju", poručuje dr Kaningam.

BONUS VIDEO:

Pravila pedijatra za svoju decu TikTok/beachgem10

(Yumama/N. Z.)