Kako naučiti dete da čita? Verovatno postavljate sebi ovo pitanje ako imate dečaka ili devojčicu u vrtiću. Neka deca će sama pokazati interesovanje za učenje slova i knjige, ali nekima je potrebno malo pomoći. Evo kako naučiti dete da čita, bez pritiska ili prevelikih očekivanja - probudićete njihovo interesovanje za čitanje prirodno i lako! 

Najboljih pet saveta oko kojih se stručnjaci slažu - evo kako da načite dete da čita!

1. Okružite dete pisanim rečima

Okružite svoje dete knjigama i pisanim materijalima. Uverite se da imaju lak pristup raznim materijalima za čitanje koji su primereni uzrastu. Ovo može uključivati dečje knjige, časopise, pa čak i zabavne natpise po kući. Što su više izloženi rečima i slovima, to će im biti bliži i zanimljiviji. Želeće sami da ih pročitaju!

 2. Vežbajte zajedno zvukove

Fonika je osnova čitanja. Naučite svoje dete zvukovima koje svako slovo proizvodi i kako se kombinuju da bi formirali reči. Koristite zabavne aktivnosti kao što su igre rimovanja reči da biste ih učinili zanimljivim.

 3. Koristite sva čula

Naučiti dete da čita nije pitanje samo gledanja slova i razumevanja reči. Neka uključi sva čula - ohrabrite dete da prstima prati slova, koristi magnetna slova da formira reči ili čak glumi priče. Ovaj pristup pomaže u jačanju pamćenja i razumevanja uključivanjem više senzornih puteva.

4. Redovno čitajte zajedno

Čak i ako vaše dete još uvek ne mora da nauči da čita, čitanje naglas je divna zajednička aktivnost, pobuđuje interesovanje za svet oko nas i maštu! Čitanje naglas vašem detetu je jedan od najefikasnijih načina da izgradite veštine čitanja. Izaberite raznovrsne knjige, uključujući i one malo iznad njihovog trenutnog nivoa čitanja. Ovo ih izlaže novim rečima i pojmovima, proširujući njihov rečnik i razumevanje.

5. Podstaknite ljubav prema čitanju

Negujte pozitivan stav prema čitanju tako što ćete ga učiniti prijatnim iskustvom. Pustite dete da bira knjige koje ga zanimaju i budite strpljivi i podržavajte ga dok se kreće kroz stranice. Pohvalite svaki trud i proslavite svaki napredak, ma koliko mali!

Zapamtite, svako dete će naučiti da čita sopstvenim tempom, zato budite strpljivi i fleksibilni. Na mamama i tatama, ali i drugim članovima porodice, važan je zadatak da taj proces za dete bude prijatan i pozitivan.

(Yumama)