Ako vaša beba brzo napravi prve korake, to je verovatno veliki uspeh i ponos za vas. Neke studije sugerišu da bebe koje prohodaju ranije nego što se očekivalo mogu imati superiorno pamćenje, pažnju i društvene veštine kao naprednija deca, od beba koje kasnije dostignu ovu prekretnicu. Većina beba prve korake napravi između 12 i 15 meseci. Do 18 meseci 75% dece samostalno hoda. Neke bebe, međutim, hodaju već sa 8 meseci. U istraživanju koje se bavi velikim grupama beba, ona koje su u ranoj dobi od oko 10 meseci napravila prve korake, kategorisana su kao deca koja su rano prohodala.

Koje su prednosti ranog hodanja?

Koordinacija je povezana sa drugim veštinama u razvoju, a bebe koje kasno napreduju u jednoj oblasti mogu imati izazove u drugoj. Deca koja naprave prve korake posle 18 meseci mogu biti izložena većem riziku od kašnjenja u finim motoričkim veštinama, ravnoteži, pažnji i vizuelnoj percepciji kada stignu do školskog uzrasta. Ponekad je (ali ne uvek) slučaj da je ovoj deci potrebna dodatna podrška dok rastu. Istraživanja takođe podržavaju sledeću ideju: da bebe koje brzo razvijaju grube motoričke veštine mogu kasnije u životu imati natprosečne sposobnosti u nekim drugim oblastima. Studija na 599 dece u časopisu Američke akademije za pedijatriju (AAP) otkrila je da bebe koje stoje i hodaju rano, imaju više rezultate kognitivnih testova sa 4 godine.

„Naši nalazi su u skladu sa onima u longitudinalnim studijama sprovedenim pre nekoliko decenija, pokazujući da je starost u kojoj je dete dostiglo značajne prekretnice stajanja ili hodanja bilo pokazatelj kasnijih naprednih rezultata deteta u pamćenju“, kaže Akhgar Ghasabian, lekar, postdoktorski saradnik u Nacionalnom institutu za zdravlje i glavni autor studije.

Druga istraživanja sugerišu da rano prohodala deca brže uče jezik. Naučnici primećuju da je komunikacija između beba i roditelja — sve od pokazivanja do razgovora — poboljšana kada dete počne da hoda. Oduševljavajući roditelje svojim novootkrivenim sposobnostima, bebe izazivaju pozitivnu pažnju koja izgleda da ubrzava njihov verbalni razvoj.

Dok su neka istraživanja otkrila potencijalnu vezu između ranog hodanja i kognitivnih sposobnosti kasnije u životu, stručnjaci još uvek ne razumeju u potpunosti vezu. Istraživanje je nesavršeno, a rezultati su pomešani. Na primer, mala studija koju je sprovela Švajcarska nacionalna naučna fondacija takođe je razmatrala da li rano hodanje može da predvidi inteligenciju. Ono što su otkrili je da nema veze između ranog hodanja i koordinacije ili inteligencije kasnije u životu.

Postoje li opasnosti od preranog hodanja?

Dakle, ako rano hodanje može predvideti veću kognitivnu sposobnost u ranom detinjstvu, da li treba da podstičete svoje dete da ranije hoda? Odgovor je verovatno ne. U stvari, požurivati dete da prohoda pre nego što bude spremno može dovesti dete u ozbiljne rizike i ima malo ili nimalo koristi od toga. Neki lekari kažu da rano hodanje može predisponirati dete na Blountovu bolest, stanje u kojem su noge pognute ka spolja. Zaista, hodanje pre 12 meseci je nezavisan faktor rizika za ovo stanje. Međutim, tačan uzrok Blountove bolesti ostaje nepoznat, a lekari verovatno neće brinuti o ranom prohodavanju osim ako dete ne počne da pokazuje znake savijanja nogu.

Ono što može biti štetno po zdravlje vaše bebe je požurivati bebu da hoda — ili siliti bilo koju drugu prekretnicu. Nakon velikog broja izveštaja o povredama, AAP je pozvao na zabranu dubaka za bebe koje neki roditelji koriste da pomognu detetu da brže krene u prve korake.

Roditelji su često veoma svesni prekretnica i faza svoje dece, što može biti od pomoći u uočavanju bilo kakvih potencijalnih odstupanja od tipičnog razvoja, ali je važno zapamtiti da nijedan marker kao što je rano hodanje ne može tačno predvideti budućnost deteta. Ako ste zabrinuti da vaše dete hoda „prerano“ ili „prekasno“, razgovarajte sa detetovim lekarom pre nego što intervenišete. Obučeni su da identifikuju da li vaše dete dostiže prekretnice tempom koji za njega ima smisla i daće vam korisne smernice za negovanje bezbednog i zdravog kretanja.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald