Svaka beba ima svoje trenutke u kojima je spremna da napravi prve korake. Naravno, sve zavisi od mišića i kostiju u njenom telu koji su više opterećeni od trenutka kada se beba uspravi.

Za početak, dete treba da nauči da puzi, kleči, oslanja se na ruke i sebi, a o celom procesu nedavno je za Yumamu govorila fizioterapeutkinja Snežana Milanović. Uglavnom, deca obično počnu da hodaju između godinu i godinu i po dana.

Kako biste stimulisali svoju bebu i pomogli njenom telu da ojača, postoji sedam vežbi koje možete da radite sa njom kroz igru.

Vežbe za jačanje mišića nogu

Položivši dete na leđa, savijte njegove nogice pritiskajući ih na stomak. Izvodite ove pokrete 2-3 minuta u 5-8 setova.

Neka nauči da oseća podršku

Uzmite bebu ispod pazuha i pustite je da skoči, podižući i spuštajući je tako da se odgurne od poda.

Mišići leđa

Hajde da treniramo mišiće leđa koji će bebinu kičmu držati tokom hodanja. Postavite dete leđima okrenuto sebi, levom rukom ga poduprite ispod stomaka, a desnom ispravite noge u kolenu. Pokažite bebi igračku koju ste postavili ispred nje, neka pokuša da je zgrabi. Onda mu pomozite da se uspravi, a ovu vežbu ponovite 3-5 puta.

Beba, prohodavanje, dete
Shutterstock Mama vežba sa bebom

Neka vežba ustajanje

Da bi beba naučila sama da ustaje, pokažite joj igrčke pričvršćene na bočnu stranu krevetića. Radoznalost će mu pomoći da brže ustane, držeći se za njene rešetke. Posle 2-3 nedelje takvog 'treninga', beba će naučiti da stoji čvrsto na nogama, a malo kasnije i da se kreće duž ograde.

Prvi koraci

Dok je dete na podu uzmite ga ispod pazuha i lagano nagnite napred - pustite ga da pokuša da zakoraći.

Oprezno neka se pušta

Uverite se da beba stoji čvrsto na nogama i udaljite se od nje na dužinu ruke. Pustite dete da ide prema vama. Ako je sve dobro prošlo, pokušajte da se odmaknete na metar i po do dva.

Beba, prohodavanje, dete
Shutterstock Mama i tata uče bebu da hoda

Ne požurujte bebu

Jedan od najvažnijih saveta svakako je da ne požurujete bebu. Biće potrebno najmanje šest meseci da se bebe naviknu na to da mogu da se kreću i da počnu same to da rade.

(Yumama)