Svaka beba se razvija drugačije, pa dok se neka deca usprave već sa 9 meseci i hrabro krenu svojim prvim koracima u svet, drugi to ne naprave do 15.-16. meseca pa i kasnije. Međutim, mnogo je roditelja koji se pitaju da li je njihovo dete vrlo napredno, drugi se pitaju da li je problem što se veoma rano oslanja na noge i da li to može oštetiti njegovu kičmu.

Prema mišljanju stručnjaka za psihomotorni razvoj, ne treba posebno brinuti. Period u kom deca počinju da prave prve korake je prilično veliki - od 9 meseci do godinu i po dana. Mnogo toga zavisi od temperamenta deteta i mišićnog tonusa.

Deca koja imaju jači mišićni tonus imaju veću tendenciju da stanu na noge ranije. Mršavoj deci je takođe lakše da se podignu na noge jer je njihovo težište niže nego kod dece sa većom telesnom masom.

Veliku ulogu igra i osećaj sigurnosti koje dete doživljava kada je aktivno. Ako se oseća samouvereno, onda bez straha počinje da se kreće.

Beba, prohodavanje, dete
Shutterstock Beba pravi prve korake

Kako da se ponašam ako dete rano stane na noge?

Tretirajte to kao sledeću fazu razvoja, ali nemojte da pokazujete preveliku radost niti preveliku zabrinutost jer to samo može da zbuni dete. Samo budite tu kada ustane na noge, padne na guzu pa ponovo ustane u pokušajima da ostane uspravno.

Zaštitite ga, ali samo u meri u kojoj je to neophodno. Dete uče da procenjuju svoje mogućnosti, pa im dopustite da rade svoje, bez mešanja, bez drame, bez pokušaja da ga podignete svaki put kada padne. Ako mu date priliku da eksperimentiše sopstvenim tempom, izbeći će rizik od deformiteta kostiju i drugih problema.

Beba, prohodavanje, hod, prvi koraci
Shutterstock Mama i tata pomažu bebi da prohoda

Nemojte da pokazujete nestrpljenje i da forsirate stvari jer može da prođe i nekoliko nedelja pre nego što dete napravi svoje prve korake. Za decu je prelazak sa puzanja na hodanje isti šok kao za odraslu osobu koja nikad nije klizala da stane na led. Oni se isto tako boje i treba im vremena da osete da im je telo dobro u novom položaju, da može da održi ravnotežu i da su mu noge čvrsto naslonjene na pod.

Pokušajte da pratite ritam razvoja deteta, da ga ohrabrite i pohvalite, da podržite njegovo samopouzdanje. Ali ne treba da žurite i nepotrebno stimulišete dete da hoda. Dajte mu priliku da eksperimentiše i da pokuša da stoji samostalno. Motivišite ga i pokažite mu da radi odličnu stvar tako što ćete mu se osmehnuti oduševljeno i pohvaliti, a ono će sa vašeg lica sve pročitati.

(Yumama)