Pojedina ponašanja koja roditelji primete kod svojih mališana umeju da im deluju čudno, pa čak i da ih zabrinu. U većini slučajeva, nema razloga za brigu jer su to samo faze u njihovom odrastanju.

"Većina čudnih ponašanja male dece je kratkoročna", kaže dečji psiholog Heder Vitenberg, koja izdvaja neka od njih koja zabrinu roditelje.

1. Udaranje glavom

Pokreti koji se pojavljaju u ritmu mogu da umire nervni sistem kada je preterano stimulisan. Baš kao što decu umiruje ljuljanje ili vožnja u automobilu, isto dejstvo na njihov nervni sistem i udaranje glavom.

"Ono što nama deluje uznemirujuće zapravo može veoma da umiri dete", kaže psiholog Vitenberg.

Naravno, druga je stvar ako dete povređuje sebe udaranjem glave ili to bira radije nego druženje i igru sa drugarima. Ako to nije slučaj, onda nemate previše razloga za brigu.

"Kada dete dobije vašu reakciju zbog nečega što je uradilo, shvata da to može da uradi kad god želi vašu pažnju", ističe ona.

2. Ruke u gaćicama

Nijednom roditelji nije prijatno kada vidi dete koje se dodiruje po intimnim delovima tela, ali to ne bi trebalo da vas brine – opet, osim ukoliko to radi radije nego da se igra sa drugom decom ili uživa u omiljenom kolaču.

"Objasnite detetu da to sme da radi kod kuće, ali ne sme van kuće i dajte mu neke predmete ili igračke koji će ga zabaviti", savetuje dr Vitenberg.

3. Čudne želje u vezi s hranom

Deca, dok su veoma mala, svašta stavljaju u usta jer je to njihov način da istraže svet oko sebe. Sve to ne treba mnogo da vas brine, osim ako primetite da je dete opsednuto tom svojom navikom, bilo da je to jedenje prljavštine, blata...

4. Čačkanje nosa

Nijedno dete nije odraslo, a da nije prošlo fazu u kojoj gura prstiće u nos. Roditeljima je to odvratno, ali kopanje nosa je način na koji mališani istražuju svoje telo, a ponekad ih i umiruje.

Psiholog Vitenberg savetuje da to ne branite detetu, već da pokušate da postavite pravila: "Možeš da kopaš nos u svojoj sobi ili u kupatilu s maramicom, ali kad si u društvu, niko to ne želi da gleda".

5. Izmišljeni prijatelji

Nije mnogo neobično da deca imaju svoje izmišljenje prijatelje. To je njihov način na koji pokušavaju da se nose sa shvatanjem da je svet zbunjujuć. Dečji psiholog ističe da je mališanima njihov imaginarni svet mnogo prijatniji, te da prihvatanjem tog njegovog sveta poštujete i njegovu kreativnost.

6. Igranje kakom

Psiholog Vitenberg kaže da deca "mnogo češće nego što ljudi to shvataju" istražuju svoju kaku u pelenama, a uglavnom je reč samo o znatiželji, prenosi thebump.com.

Njen savet je da, ukoliko i vaše dete to radi, omogućite dosta prilika da se mališan igra u nekom neredu – recimo, da se isprlja rukice plastelinom, brašnom, testom, da pravi dvorac od blata...

7. Uopšteno bizarne stvari

Neki mališani ceo dan ne žele da skinu plašt koji nose ili možda žele da budu goli ceo dan. "Uvrnute" faze su normalan deo detinjstva i pomažu im da pronađu svoje mesto u svetu. U suštini, svako čudno ponašanje ne treba da vas brine sve dok ne ometa uobičajene aktivnosti deteta. Možda će ponekad biti teško da objasnite da u određenim situacijama dete nešto sme da radi, a u drugim ne, ali pokušajte da prihvatite čudne navike svog deteta jer će ih ionako verovatno vrlo brzo prerasti.

BONUS VIDEO:

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19

(Yumama/N. Z.)