Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA EMPATIČNIH RODITELJA SU SREĆNIJA: Životni put im je olakšan, a evo do čega dovode hladni odnosi u porodici

Deca empatičnih i pažljivih roditelja su srećnija u životu, dok hladan odnos ili čak nasilan, dovodi do depresije, anksioznosti i čak agresije.

 roditelji i beba_398293174.jpg Izvor: Shutterstock

Zahvaljujući teoriji afektivne vezanosti, znamo koliko je važno da bebe odrastaju osećajući fizičku i emocionalnu bliskost svojih roditelja. Svaki vodič za trudnoću i bebu propoveda teoriju vezanosti. Nekada je bila uobičajena praksa da se bebe odvajaju od majki odmah po rođenju i vraćaju samo da bi ih nahranile. Novorođenče se danas od majke odvaja samo kada su pregledi ili kada je to iz zdravstvenih razloga.

Neke studije pokazuju u kom pravcu se razvijaju deca koja kod kojih ovakva vezanost izostaje i koja odrastaju u okruženju bez ljubavi piše portal familie.de. Potrebe bebe su na prvom mestu. Veza majke i deteta počinje u materici i nakon rođenja, prvim bebinim plačem i prvim pogledom roditelja u bebu.

Nažalost nekeke životne okolnosti iz mnogo razloga dovode do toga da deca odrastaju bez ljubavi ili stopostotne pažnje. Ponekad su roditelji jednostavno preplavljeni obavezama ili ne mogu da pokažu svoju naklonost prema bebi jer to sami nikada nisu iskusili. Nažalost, ovo na decu ima mnogo veći efekat nego što možemo da pretporativmo.

Studije pokazuju kako rana iskustva odojčadi oblikuju život. Deca koja nemaju ljubavi u detinjstvu i ne odrastaju osećajući se saštićeno kasnije pate od nedostatka samopoštovanja. Često se osećaju otuđenim od svog okruženja i često se ponašaju agresivnije i asocijalno. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Duke objavili su 2010. studiju u kojoj je intervjuisano i posmatrano 500 ljudi od detinjstva do 30-ih godina. Sproveli su razvojne testove na osmomesečnim bebama i otkrili da su bebe čije su majke poklanjale mnogo psihofizičke pažnje kasnije odrastale opuštenije i lagodnije.

U drugoj studiji iz 2013., istraživači sa UCLA su otkrili da bezuslovna ljubav roditelja čini dete emocionalno srećnijim i manje anksioznim. Bebe koje su odgajane u emocionalno hladnom, strogomm i možda čak nasilnom okruženju dolaue do dramatičnih zdravstvenih i emocionalnih problema kasnije u životu. Ispitanici koji su iskusili više naklonosti u ranom detinjstvu bili su značajno manje skloni depresiji i generalno su bili više empatični.
BONUS VIDEO

Pogledajte

00:19
vaspitanje sina za dobrog muža
Izvor: Tiktok/thatlawyermomlife
Izvor: Tiktok/thatlawyermomlife


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica