Svaka beba se razvija na poseban način, ali postoje neki suptilni nagoveštaji da je beba napredna u određenim sferama, čak i inteligentna. Postoje određeni znaci inteligentne bebe, a mnoge od njih možete negovati, tako da vaše dete dostigne svoj puni potencijal.

Evo koji su glavni znaci koji pokazuju da je beba inteligentna:

1. Postiže prekretnice ranije od drugih beba njihovog uzrasta
Možda znate da su prekretnice u razvoju bebe značajan način da se kaže da li je vaše dete na pravom putu sa svojim fizičkim, kognitivnim i emocionalnim razvoj. Međutim, ako vaša beba dostiže ove prekretnice mnogo ranije od svojih vršnjaka, onda bi to mogao biti jedan od znakova inteligentne bebe.

2. Ima veoma dobar fokus
Bebe i mala deca su poznati po svojoj kratkoj pažnji, brzo skrenu pogled na nešto drugo. Međutim, jedan od znakova inteligentnog deteta je da se može fokusirati na zadatak na duži period u veoma ranom uzrastu, obično pre šest meseci.

Na primer, možda ćete videti kako se vaše visoko inteligentno petomesečno dete pažljivo fokusira na igru sa drvenim kockama ili mirno sedi dok mu čitate knjigu, čak i pokazujući na omiljene slike ili okrećući stranicu.

Ako je ovo slučaj, nastavite da podstičete igru igračkama kao što su kocke i slagalice. Pokušajte da svom detetu date velike, šarene podne slagalice da biste stimulisali i podstakli njihovo fokusiranje. I kao i uvek, nastavite da čitate, piše portal kidspot.com.au.

3. Voli da rešava probleme
Takve bebe su obdarene izuzetnim veštinama rešavanja problema. Ako ste, na primer, držali njihove omiljene grickalice skrivene u ormariću, vaš mališan će verovatno smisliti pametan način da dođe do ovih poslastica. I dok sva deca pokazuju veštine rešavanja problema u skladu sa razvojnim prekretnicama, izuzetno napredno dete će pokazati ove veštine mnogo ranije od svojih vršnjaka.

Da biste podstakli prirodnu veštinu rešavanja problema vašeg mališana, postavite mu lake "izazove". Na primer, možete napraviti mini lavirint od jastuka ili potpora i postaviti igračku u sredinu. Zatim razveselite svoju bebu dok se kreće kroz ovaj lavirint kako bi pronašla igračku.

4. Uživa (čak preferira) samoću
Znamo da su deca druželjubivi mali ljudi i često retko žele da budu ostavljeni sami. Međutim, jedan od znakova inteligentne bebe je da često više vole da budu same. Primetićete da veoma rado igraju sami. Ili bi zapravo više voleli društvo starije dece nego društvo svojih vršnjaka, za nešto napredniju emocionalnu i intelektualnu stimulaciju.

Zapamtite da ne gurate svog mališana u društvo druge dece, ako im se ovo ne sviđa. Ali u isto vreme, možete ohrabriti svoju bebu da se igra zajedno sa svojim vršnjacima, tako da razvoj društvenih veština ne bude zanemaren.

5. Svest
Jedan od najranijih znakova inteligentne bebe je visok nivo svesnosti. Takve bebe su takođe veoma svesne svog okruženja i voljenih, brzo prepoznaju i povezuju se sa članovima porodice. Vrlo rano će uspostaviti kontakt očima sa vama i nagraditi vas osmehom ili drugim znacima prepoznavanja, poput gugutanja ili mahanja pesnicama.

Visok nivo svesnosti vaše bebe takođe može značiti da je teže uspavati zbog stimulusa iz okoline. Rešite ovo tako što ćete svojoj bebi obezbediti mirno, mračno i sigurno okruženje za spavanje. Pokušajte da koristite beli šum i rutinu pre spavanja (hranjenje, kupanje, priča, spavanje) da biste odmah smirili svog super-budnog mališana.

BONUS VIDEO:

U čemu ne slati dete u vrtić TikTok/abigailmf1998

(Yumama/T.A.S.)