Dečak iz Kolorada nedavno je primljen u Mensu, a ovaj petogodišnjak je u top jedan odsto najboljih po rezultatima na testovima inteligencije! 

Njegovo ime je Džejkob Jang, a njegova omiljena interesovanja su avioni, ajkule, svemir i Titanik, piše fox19.com. Ove teme možda nisu neuobičajene za jednog petogodišnjaka, ali Džejkob se o njima ne interesuje kao većina mališana njegovog uzrasta – ovog malog genijalca zanima sve o tome kako rade avioni, koje ajkule su najbrže, a pitanja koja postavlja su izazov čak i za njegove roditelje.

Porodica Jang se 2018. godine preselila u mesto Monjument gde i sada živi, a njegov otac je obaveštajac u Space Force-u, dok je njegova majka Rene bivša analitičarka podataka.

"On voli da gleda dokumentarni program sa nama", kaže mama malog genijalca i ističe da su razgovori koje sa njim vodi poput onih koji bi vodila sa srednjoškolcem ili studentom.

Džejkob ide u vrtić, gde je svojim interesovanjima zadivio vaspitače.

"Bila sam u njegovoj grupi prošle nedelje i primetila sam da sva deca pišu jednostavne rečenice i pričaju priče sa detaljima, a Džejkobova tema su bila avioni iz Drugog svetskog rata", kaže upravnica vrtića Ejlin Finegan.

Roditelji su malenog Džejkoba vodili na testiranje koeficijenta inteligencije i nadarenosti, a on im je odmah rekao da počnu da traže ogranizacije u kojima će dete biti okruženo onima koji dele njegova interesovanja.

Mensa inače ima 150.000 članova u 90 zemalja širom sveta, a za prijem u ovu organizaciju se kvalifikuju samo oni koji budu u dva odsto najboljih na zvaničnom testu inteligencije za opštu populaciju. Testiranje inače traje više sati, a Džejkobovi rezultati su u jedan odsto najboljih.

"Saznali smo posle nekoliko nedelja da je primljen, to je sjajno i uzbudljivo", kaže dečakova mama Rene.

Roditelji kažu da je veoma izazovno odgovoriti na sva pitanja koja mališan postavlja, ali da se trude da neguju njegovu radoznalost.

BONUS VIDEO:

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko

(Yumama/N. Z.)