U nedavnom istraživanju naučinici su se bavili spavanjem beba i male dece, a sve kako bi pronašli povezanost između uspostavljanja rutine, spavanja i dobrog i kvalitetnog sna.

Ovim je istraživanjem bilo je obuhvaćeno 468 mama i beba, koje se pratilo od trećeg meseca života do navršene dve godine. Svakih nekoliko meseci mame su ispunjavale upitnik o kvalitetu sna njihovih mališana pri čemu su odgovarale na sledeća pitanja:

  • vreme odlaska na spavanje i vreme buđenja
  • koliko se puta dete probudilo tokom noći
  • koliko je, u proseku, detetu bilo potrebno vremena da zaspi
  • kako izgleda detetova rutina pre spavanja

Najčešća aktivnost koje su mame prijavile pre odlaska u krevet bile su kupanje, oblačenje pidžame, pranje zubića, čitanje priča. Međutim, svaka je porodica imala svoju rutinu odlaska u krevet. Zanimljivo je da su bebe stare tri meseca u proseku išle da spavaju oko 21.30 sati, dok su deca od dve godine najčešće legla u krevet oko devet časova.

Takođe rezultati su pokazali da devojčice imaju puno većih problema kod uspavljivanja od dečaka i češće su se budile noću. Kada su se roditelji svaki dan pridržavali iste rutine i sprovodili je na isti način duže su spavala.Stručnjaci preporučuju roditeljima da rutinu uspavljivanja započnu sat vremena pre nego što žele da beba zaspi.

Beba, spavanje, uspavljivanje, mama
Shutterstock Uspavljivanje bebe

Beba može da stekne rutinu već nakon 6 nedelja

Najčešći znakovi umora kod malih beba su trljanje očiju, dodirivanje uha, razdražljivost i plač na najmanji nadražaj, zevanje, protezanje, gledanje u prazno, gubljenje interesa za ljude i igračke oko sebe i potpuno umirivanje. Ako uočite neke od ovih znakova, pokušajte da uspavate dete stavljajući ga u krevetac.

Istraživanje je pokazalo da su deca najbolje spavala do navršenih 12 meseci, s tim da su male bebe bile najviše sklone noćnom buđenju. Pokazalo se da se problemi odlaska u krevet kod dece stare dve godine udvostručuju, u odnosu na period kad su imale tri meseca. S druge pak strane kako su rasla, deca su se sve manje budila. 

Ovo nije prvo istraživanje koje je potvrdilo da je za dobar san beba važna rutina odlaska u krevet. Osim toga, ako se dosledno držite rutine pre spavanja to će vašoj bebi pružiti osećaj sigurnosti. Druga važna stvar o kojoj treba da vodite računa je razmak između dva spavanja. Ako je razmak između dva spavanja prevelik, dogodiće se efekt premorenosti i beba će teže da zaspi.

(Yumama)