Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA NAJLAKŠE USPAVATE DETE: Jedna stvar je ključna - ne ignorišite ove znake i krenite sa pripremom na vreme

Nedavno istraživanje dokazalo je šta najviše pomaže za lakše uspavljivanje i bolji san dece.

 Spavanje, dečak, beba Izvor: Shutterstock

U nedavnom istraživanju naučinici su se bavili spavanjem beba i male dece, a sve kako bi pronašli povezanost između uspostavljanja rutine, spavanja i dobrog i kvalitetnog sna.

Ovim je istraživanjem bilo je obuhvaćeno 468 mama i beba, koje se pratilo od trećeg meseca života do navršene dve godine. Svakih nekoliko meseci mame su ispunjavale upitnik o kvalitetu sna njihovih mališana pri čemu su odgovarale na sledeća pitanja:

  • vreme odlaska na spavanje i vreme buđenja
  • koliko se puta dete probudilo tokom noći
  • koliko je, u proseku, detetu bilo potrebno vremena da zaspi
  • kako izgleda detetova rutina pre spavanja

Najčešća aktivnost koje su mame prijavile pre odlaska u krevet bile su kupanje, oblačenje pidžame, pranje zubića, čitanje priča. Međutim, svaka je porodica imala svoju rutinu odlaska u krevet. Zanimljivo je da su bebe stare tri meseca u proseku išle da spavaju oko 21.30 sati, dok su deca od dve godine najčešće legla u krevet oko devet časova.

Takođe rezultati su pokazali da devojčice imaju puno većih problema kod uspavljivanja od dečaka i češće su se budile noću. Kada su se roditelji svaki dan pridržavali iste rutine i sprovodili je na isti način duže su spavala.Stručnjaci preporučuju roditeljima da rutinu uspavljivanja započnu sat vremena pre nego što žele da beba zaspi.

 Beba, spavanje, uspavljivanje, mama
Uspavljivanje bebe
Izvor: Shutterstock

Beba može da stekne rutinu već nakon 6 nedelja

Najčešći znakovi umora kod malih beba su trljanje očiju, dodirivanje uha, razdražljivost i plač na najmanji nadražaj, zevanje, protezanje, gledanje u prazno, gubljenje interesa za ljude i igračke oko sebe i potpuno umirivanje. Ako uočite neke od ovih znakova, pokušajte da uspavate dete stavljajući ga u krevetac.

Istraživanje je pokazalo da su deca najbolje spavala do navršenih 12 meseci, s tim da su male bebe bile najviše sklone noćnom buđenju. Pokazalo se da se problemi odlaska u krevet kod dece stare dve godine udvostručuju, u odnosu na period kad su imale tri meseca. S druge pak strane kako su rasla, deca su se sve manje budila. 

Ovo nije prvo istraživanje koje je potvrdilo da je za dobar san beba važna rutina odlaska u krevet. Osim toga, ako se dosledno držite rutine pre spavanja to će vašoj bebi pružiti osećaj sigurnosti. Druga važna stvar o kojoj treba da vodite računa je razmak između dva spavanja. Ako je razmak između dva spavanja prevelik, dogodiće se efekt premorenosti i beba će teže da zaspi.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica