Da li vas plaši to što je vaš mališan potpuno nezainteresovan da nauči sva slova? Nema potrebe da brinete. Tajna razvoja intelegencije je mnogo jednostavnija nego što ste mislili i ona nije uslovljena isključivo genetikom. Već po rođenju bebe možete značajno da stimulišete razvoj njenog mozga.

Evo kako da najlakše podstaknete razvoj inteligencije kod svoje bebe:

Razgovarajte sa svojom bebom

“Postoji povezanost između broja reči koje dete čuje kao beba i njegove verbalne (lingvističke) inteligencije”, tvrdi Liz Eliot, doktorka i autorka knjige Šta se to tamo događa? Kako se razvija mozak od prve do pete godine života? Što više razgovarate sa svojim mališanom, to će njegov rečnik biti bogatiji. Govorite jednostavne stvari - razgovarajte o njegovom ćebencetu ili igračkama. Ako dete pokuša da komunicira sa vama, uzvratite mu - “O, želiš svoju flašicu!”

Čitajte pričice

Čitanjem priča razvijate emocionalnu povezanost sa svojom bebom, a ona će isto tako početi da uči. “Na taj način deca se upoznaju sa osnovama pismenosti - shvataju da se na stranicama nalaze slova i reči, kao i da čitate s leva na desno. Takođe, zahvaljujući slikama, deca mogu videti mnoge stvari, koje inače ne bi imala priliku da vide negde drugde”, kaže Linda Akredolo, profesorka psihologije na Univerzitetu u Kaliforniji.

Kada završite sa čitanjem knjige, budite strpljivi i pročitajte je opet. Svaki put kada to uradite, vaša beba će izoštriti svoje veštine pamćenja i biće joj interesantno, jer će moći da predvidi šta je na sledećoj stranici.

Koristite znakovni jezik

Pre nego što progovori, koristite znakovni jezik kako biste komunicirali sa bebom. “Istraživanja pokazuju da znakovni jezik ima pozitivan uticaj na razvoj inteligencije i govora”, kaže doktorka Arkadelo. Deca, koja su naučila oko 20 znakova, uglavnom progovore ranije, a takođe im je i koeficijent inteligencije veći.

Dojite svoju bebu

Mnoga istraživanja su potvrdila da je majčino mleko najbolja hrana za decu i njihovo intelektualno razvijanje. Ukoliko intenzivno dojite svoje dete, njegovo razumevanje znakova i reči iz spoljašnje sredine u trećoj godini života biće znatno bolje nego kod deteta koje se hrani fabrički proizvedenim mlekom. Međutim, ako ste jedna od mama koja ne može ili ne želi da doji svoju bebu, nema potrebe da brinete. Ove studije su pokazale da je razlika u koeficijentu inteligencije jako mala između dece koju su mame dojile i one koje nisu.

Ako hranite bebu adaptiranim mlekom, Američka akademija za pedijatriju preporučuje da ono treba da bude obogaćeno gvožđem. Studija rađena u Mičigenu pokazuje da su deca kod koje je primećen nedostatak gvožđa, u detinjstvu i tinejdžerskom dobu imala lošije rezultate na testovima inteligencije.

S vremena na vreme bebu ostavite samu

Ako deci stalno namećete i stavljate igračke “pod nos”, sigurno im nećeti pomoći da razviju moć zapažanja, što je od ključnog značaja za kasnija akademska dostignuća. “Postoji filozofija da je decu potrebno zabavljati non-stop, ali isto tako je potrebno i da ih povremeno ostavite same da se zanimaju nečim i igraju”, kaže doktorka Eliot.

Pokažite bebi da ste uvek tu

Naučnici su utvrdili da su ljubav, briga i istinsko zanimanje roditelja za dete, kao i svakodnevno bavljenje detetom od ključne važnosti. Kada beba uvidi da ste uvek tu za nju i da je pazite i nadgledate, imaće više hrabrosti da istražuje svet oko sebe. “Jedna od ključnih stvari koja decu motiviše da progovore je želja da se povežu sa drugim ljudima”, kaže doktorka Akredolo. Zbog toga mala deca žele da pokažu mami cvet ili  baki zvezde uperujući prstićem u njih.