Svaki roditelj želi da njegovo dete bude uspešno, srećno, nezavisno, ispunjeno, zadovoljno. Kada je reč o uspehu, treba imati na umu da je doživljaj uspeha subjektivan, tj. ne definišu svi uspeh na isti način, ali je to jedan od ključnih faktora koji doprinosi da se osoba oseća srećno i ispunjeno.

Sigurno se ponekad pitate da li postoji nešto što možete da uradite kako biste pomogli svom detetu da bude uspešno? Ispostavlja se da možete.

Kako je pokazala multigeneracijska studija sa Harvarda, koja traje 85 godina (i dalje traje), postoji snažna veza između obavljanja kućnih poslova i kasnijeg profesionalnog uspeha.

Kad malo razmislite, ima i smisla – deca koja su uključena u deljenje odgovornosti i koja osećaju da su deo veće zajednice iz toga crpe osećaj da su vredni. Takođe, na taj način uče da uvide i potrebe drugih ljudi oko sebe i da im pomognu, prenosi inc.com.

Drugim rečima, postaju manje usmereni samo na sebe – ako radite sve umesto dece i ona ne moraju da učestvuju ni u čemu, stiču osećaj da se ceo svet vrti oko njih. Takođe, kućni poslovi im pomažu da razviju bolju radnu etiku, koja će im kasnije mnogo značiti.

Svi ti faktori mogu da povećaju šanse za kasnije uspehe – timski rad, empatija, radne navike, volja da ponekad prate naređenja, umesto da ih samo izdaju.

Postoji i još jedna važna stvar – deca koja obavljaju kućne poslove su srećnija kada odrastu. Studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics pokazala je da deca koja počnu da pomažu u obavljanju manjih kućnih obaveza u uzrastu od četiri ili pet godina, imaju više samopouzdanja i pouzdaniji su u svoju efikasnost.

I to ima smisla jer deca prosto imaju dobar osećaj kada nešto urade, a naročito kada ih mama i tata pohvale za to.

Dakle, iz svega toga se može zaključiti da više kućnih obaveza za decu – u razumnim granicama, naravno – znači bolji, srećniji život kada mališani odrastu. Na kraju krajeva, imajte na umu da su kućne obaveze sjajan način da naučite mališane da rade u timu jer je to nešto što će im takođe biti od velike koristi kasnije u životu.

BONUS VIDEO:

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation

(Yumama/N. Z.)