Raspoloženje oca značajno utiče na psihičko stanje deteta, pa tata koji ne može da kontroliše svoje emocije može da ostavi trag na detetovom psihoemocionalnom razvoju, tvrdi nauka.

Univerzitet Mičigen Stejt je sproveo istraživanje na ovu temu, a rezultati ne samo da naglašavaju značaj uloge oca u životu deteta, već su i dokazali da sveukupno psihičko stanje i raspoloženje oca utiču na psihičko stanje deteta. U ispitivanjima, istraživači su prikupili podatke od oko 730 porodica koje su učestvovale u programima Earli Start širom sveta. Naučnici su se fokusirali na efekte roditeljskog stresa i problema mentalnog zdravlja, kao što su depresija i anksioznost, na njihovu decu.

Rezultati pokazuju da loše stanje odraslih uopšte negativno utiče na razvoj psiholoških sposobnosti dece, posebno u kasnom razvojnom periodu.

Među upečatljivijim nalazima je da očevo mentalno zdravlje ima direktan uticaj na društvene veštine deteta (kao što su samokontrola ili timski rad) – do trenutka kada dete dostigne peti razred osnovne škole. U stvari, očeva depresija ima veći uticaj na razvoj socijalnih veština deteta nego majčina depresija ili anksioznost.

Studija je takođe pokazala da stresno raspoloženje oca, vezano za roditeljstvo, loše utiče na mentalno-jezički razvoj dece uzrasta od dve do tri godine.

BONUS VIDEO:

Trik mame za pronalaženje deteta kad se izgubi TikTok/krista.piper

(Yumama/T.A.S.)