Igračke ne moraju samo da budu za zabavu, one mogu da pomognu i da dete razvija određene veštine, motoriku, prostorno razmišljanje i inteligencija. Otkrivamo koje igračke su sjajne za razmišljanje i razvijanje "kefala":

1. Vrteška za bebe - Odlična igračka za bebe od 2 meseca. U ovom uzrastu, beba počinje da procenjuje rastojanje do objekta i prati kretanje.

2. Piramide, čašice i oblici različitih veličina koji se uklapaju jedni u druge su najbolje igračke za bebe od 5-6 meseci. Da biste sastavili delove piramide ili kvadrata, potrebno je da procenite njihove veličine i da ih pravilno postavite u odnosu jedan na drugi.

3. Sorteri oblika - To su kutije u koje se bacuju različiti oblici na pravo mesto. Možete se igrati sa njima počevši od 8-10 meseci, ali ih bebe obično konačno savladaju za 1,5-2 godine. Deca dugo rotiraju i okreću figure pre nego što shvate kako da ih ubace u pravu rupu.

4. Slagalice su izuzetno korisne za razvoj prostornog razmišljanja sa oko 1,5 godine. Ponudite svom detetu najjednostavnije slike ili kocke sa slikama (4 komada će biti dovoljno), postepeno komplikujte zadatak.

5. Konstrukcioni set je igračka koju svako dete treba da ima. Deca počinju da se svesno grade sa oko 2 godine. Izbor je ogroman: drveni, magnetni, LEGO.

6. Mozaik bockalice koje je potrebno postaviti prema šablonu za decu od 2,5-3 godine. Pravljenje raznih oblika od delova je veoma uzbudljivo u ovom uzrastu!

7. Labirinti i avanturističke igre su takođe odlični za učenje i snalaženje.

8. Put sa automobilima i pruga sa vozovima. Nije tako lako sastaviti put ili izračunati putanju automobila!

9. Radio-kontrolisane igračke su pogodne za decu od 4-5 godina. Kontrolisanje ne samo svog tela, već i nekog predmeta na daljinu je novi nivo razvoja mišljenja.

10. Dečji šah - Neprevaziđena igra za vežbanje moždanih vijuga - klasik!

11. Slagalice su još jedna vrsta igračaka koja će zanimati školarce. Postoji veliki broj slagalica: drvene, metalne, plastične i kristalne.

12. Čuvena Rubikova kocka, inače, takođe se vratila u modu. I to sa dobrim razlogom! Osim što savijanjem deca mogu da vežbaju motoriku prstiju, takođe su potrebni fokus i dublje razmišljanje kako boju staviti na pravo mesto.

BONUS VIDEO:

Trik za umirivanje uplakane bebe TikTok/miiranndda

(Yumama/T.A.S.)