Psihomotorni razvoj

Oko polovine prve godine - beba se, u položaju potrbuške, sve više podiže, oslanjajući se ispruženim rukama na otvorene šake, dok se težina tela pomera ka karlici. Bedra su raširena, potkolenice savijene u kolenima i podignute uvis. Ako vaša beba u ovom položaju ne može potpuno da otvori šake i/ili ne može da ispruži ruke ispred grudnog koša, posavetujte se sa pedijatrom.

*U šestom mesecu, odojče u položaju na leđima stalno hvata svoja stopala i igra se njima. Za to vreme odiže guzu sa podloge, istežući slabinske pršljenove i jačajući trbušne mišiće. Ovo je izvanredna priprema za stabilnost kičmenog stuba, koji u narednom periodu treba da preuzme težinu tela. Za bebu od šest meseci je korisnija od stavljanja u sedeći položaj, koji smanjuje trening trbušnih mišića i nepotrebno vrši pritisak na slabinske pršljenove.

*Sa pola godine, dete hvata igračku preko sredine tela na drugu stranu, sa pomeranjem težine tela na bok. Pritom, podiže glavu bočno, dok strana koja je dole - daje potreban oslonac, a noge se pokreću u automatizmu koračanja. Nastavi li u tom pravcu, u stanju je da se okrene sa leđa na stomak. Igračku hvata najpre celom šakom, zatim je okreće u ruci, pomerajući je postepeno ka srednjem prstu i palcu. Preduslov za to je gubitak refleksa hvatanja. Ukoliko se on kod vaše bebe u ovom uzrastu i dalje održava, posavetujte se sa pedijatrom. Nemojte da koristite skakalicu za bebe, jer bi mogla da poremeti diferencijaciju detetovih nogu (naizmenični pokreti poput koračanja).

*Motorni razvoj odojčeta prati i razvoj prostornog opažanja. Beba sada opaža visinu i dubinu: ukoliko, sedeći na vašem krilu, ispusti igračku na pod, gledaće za njom i savijati se na dole sve dok je ne dohvati. Promena se uočava i u kontaktima sa drugim ljudima. Beba do sada nije pravila razliku između poznatih i nepoznatih  lica, a od šestog meseca počinje da pokazuje uzdržanost, pa i strah prema nepoznatim osobama. Čak i svoj lik u ogledalu posmatra skeptički. Zato će, kada ugleda dragi lik, da se raduje i guče, udvajajući slogove: ba-ba, da-da, ta-ta, ali to još nema neko značenje. Inače, sa navršenih šest meseci, refleks sisanja je nestao. 

Prvi zubi

Bebi izbijaju prvi zubići. To su donji sekutići. Ukoliko se ni u sedmom mesecu ne pojave - ne očajavajte, uskoro će se i to dogoditi. Tegobe koje prate izbijanje prvih mlečnih zuba su najizrazitije, pa je odojče nervozno i razdražljivo. Ponudite mu gumenu «glodalicu», ali i čvršću hranu.

Kako da održavate higijenu mlečnih zuba?
Za sada možete da ih brišete gazom koja je natopljena vodom, ali je najvažnije da bebu ne uspavljujete uz pomoć flašice ili cucle varalice.

Ishrana

Vaše mleko u 70 odsto slučajeva više nije u stanju da zadovolji sve bebine potrebe u hranljivim materijama, pa je krajnje vreme da počnete sa uvođenjem nemlečne hrane. Ukoliko više uopšte nemate mleka, bebu hranite mlečnom formulom prema preporuci pedijatra. Kravlje mleko ostavite posle prvog rođendana, zbog mogućih ozbiljnih alergijskih reakcija na njegove belančevine.

Kašice spremajte tako što ćete kuvane namirnice ili sveže voće da pasirate do mekih komadića i dajete ga bebi pomoću kašičice. Meso se u početku daje pasirano, zatim gnječeno, i na kraju seckano, pomešano sa povrćem. Naravno, ovako raznovrsna ishrana će promeniti dotadašnji izgled bebine stolice, koja će od žute i kašaste polako sve više da liči na stolicu odraslih.

Kratak podsetnik ishrane u šestom mesecu

Ako beba sisa, do kraja šestog meseca joj majčino mleko obezbeđuje sve potrebne hranljive materije, osim vitamina D, koji se dodaje u obliku kapi. Ukoliko nemate dovoljno svog mleka ili bebu hranite formulom, posle navršenih šest meseci obavezno treba da uvodite nemlečnu hranu u bebin jelovnik. To činite sledećim redom:

Žitarice: kukuruz, pirinač, proso, heljda

Povrće: krompir, šargarepa, tikvice

Voće: jabuke, breskve, kajsije, marelice, banane, šljive, sok od grožđa

Meso: na kraju šestog meseca, uvedite posno meso - ćureće, pileće, jagnjeće, teleće (juneće)

Malokrvnost

Gvožđe je element neophodan za život - jer, kao najvažniji sastojak hemoglobina krvi, ima ulogu da prenosi kiseonik. Na vreme rođene bebe dolaze na svet sa zalihama gvožđa, dobijenim od majke pred kraj trudnoće, koje traju nekoliko meseci. Mleko je namirnica siromašna gvožđem, ali se ono iz humanog mleka pet puta bolje iskorišćava nego iz kravljeg.

Iako u prvim mesecima dolazi do izvesnog pada nivoa hemoglobina u krvi, taj pad je fiziološki. Zato zdravom, terminskom odojčetu na prirodnoj ishrani najčešće nije potrebno dodavati gvožđe. Međutim, to ne važi za prevremeno rođene bebe, bebe male za datum i bebe na veštačkoj ishrani.

Bebe koje su rođene sa nedovoljnim zalihama gvožđa, ili su imale neko krvavljenje u ranom uzrastu - obično su već nakon drugog meseca života malokrvne (anemične) i zahtevaju terapiju preparatima gvožđa. Bebama na veštačkoj ishrani se preporučuju mlečne formule obogaćene gvožđem, a ako im se njihov ukus ne dopada, gvožđe može da im se daje u obliku kapi.

Anemično odojče je bledo, bezvoljno, slabog apetita i bolešljivo. Ali, već posle dve nedelje od početka terapije preparatima gvožđa - ono postaje živahnije, bolje jede i napreduje u težini. Međutim, terapiju treba sprovoditi sve dok se nivo gvožđa u krvi ne normalizuje, plus još mesec dana da se popune rezerve u organizmu, uz kontrolisanje krvne slike jednom mesečno.

Beba, koja i posle navršenih šest meseci samo sisa, u velikom je riziku da oboli od anemije, ali i drugih poremećaja, jer majčino mleko posle tog uzrasta nije u stanju da zadovolji sve potrebe u hranljivim materijama.

Preporučeni plan ishrane u šestom mesecu

obrok

5,5 meseci

6 meseci

Rano jutro

podoj ili mlečna formula

podoj ili mlečna formula

Doručak

žitarice sa voćem ili mlečni obrok

žitarice sa voćem

Ručak

pire od povrća

meso sa povrćem

Kasno popodne

voćni sok ili pire od voća

voćni sok

Večera

žitna kaša ili podoj ili formula

žitna kaša

Pre spavanja

podoj ili mlečna formula

podoj ili mlečna formula

Beba još uvek noću traži da sisa

Bebi od pet-šest meseci koja je normalno uhranjena i lepo napreduje, noćni obrok nije potreban. Ako se i dalje budi noću da bi sisala - u pitanju je samo navika, koja sve teže može da se promeni što je dete starije. Nemojte da čekate da prohoda, jer će onda samo da dolazi do vas i traži da sisa.

Veoma je loša navika da se dete uspavljuje hranom. Tako neće hteti da zaspi samo ni kada već bude dovoljno veliko, a prisustvo mlečnog i drugog šećera u usnoj duplji tokom noći dovodi do kvarenja mlečnih zuba, sa dalekosežnim posledicama.

Svaki ritual uspavljivanja usred noći stvara naviku, pa dete bez njega neće da zaspi. Ukoliko ste sigurni da beba dobija dovoljnu količinu hrane tokom dana (lepo napreduje u telesnoj masi), pokušajte da odojčetu od šest meseci izbacite noćni obrok na jedan od sledeća tri načina:

1. Momentalno odvikavanje

Kada se beba probudi i počne da plače, nemojte da odgovarate, već je pustite da plače. Prve noći, to će možda trajati i čitava dva sata, kada će zbog umora beba konačno da zaspi. Sledeće noći će plakati znatno kraće, a nakon nekoliko dana - kada se uveri da je plač uzaludan, neće se više buditi. Ukoliko se u bilo kom trebutku bebin plač promeni i ona zazvuči kao da je u nevolji, obavezno proverite da se nije uplela u pokrivače ili zauzela nezgodan položaj iz koga ne može sama da se izvuče. Ako vam se, ipak, ovaj način čini previše surovim, pokušajte sa postepenim odvikavanjem.

2. Postepeno odvikavanje

Odgovorite kada vas dete pozove, ali ne tako što ćete da ga nahranite. Pokušajte na neki drugi način da mu pomognete da zaspi (maženjem, pevanjem, ali bez uzimanja u ruke). Kada se umiri, udaljite se. Ako ponovo počne da plače, pustite ga pet minuta ili koliko možete da izdržite, pa ga ponovo umirujte na isti način. Pritom ne čekajte pored bebinog kreveta dok zaspi, već se «izgubite» ranije, kako bi se vremenom navikla da sama zaspi. Svaki sledeći put je pustite da plače po pet minuta duže pre nego što se pojavite. Možda vas jednom iznenadi i ne probudi se do jutra.

3. Reagujte unapred

Vodite evidenciju o vremenu kada se beba budi tokom noći. Probudite se pola sata ranije, probudite dete i nahranite ga, ne čekajući da se spontano budi. Narednih dana postepeno povećavajte razmak između noćnih obroka, sve dok se beba ne navikne da prespava celu noć. Međutim, ovo ne pomaže ako beba zaspi čim počne da sisa.

Pomenute metode ne treba primenjivati kod beba koje imaju neki rizik ili zdravstveni problem (rođene pre vremena ili sa malom telesnom masom za datum rođenja, kao i bolesne bebe).

Lekarski pregled

U uzrastu od šest meseci, bebi će na sistematskom pregledu izmeriti dužinu, telesnu masu i obim glave i uraditi krvnu sliku. U prvoj godini je važnije pratiti kretanje mase tela i obima glave, a tek kasnije na značaju dobija rast u visinu. U drugom tromesečju života, prirast telesne mase iznosi oko 600 grama mesečno. Obim glave je za oko devet centimetara veći nego na rođenju.

Ukoliko beba do sada nije primila treću dozu vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilusa influence B i dečje paralize - to će ovom prilikom da dobije, a takođe i protiv hepatitisa B. Uvidom u rezultate ultrazvučnih pregleda kukova, pedijatar će verovatno da savetuje skidanje širokog povoja, ako to već ranije nije učinjeno, a možda će da ponovi ovaj pregled. Preporučiće tabletice natrijum fluorida za prevenciju zubnog karijesa.

Da li beba sada sme da sedi i stoji?

Beba od šest meseci može da sedi uz pridržavanje, ali još nije u stanju da se sama postavi u sedeći položaj. Bolje je da se ostavi u krevetiću ili ogradici u ležećem položaju - iz koga će, vremenom, naučiti da sedne, a kasnije i da se uspravi. Svaki položaj koji dete osvoji samo, pruža mu mnogo veću korist od pasivnog dovođenja u taj položaj.

Naravno, bebu u kolicima možete da postavljate u sedeći položaj, a možete da je nosite i u kengur nosiljci ako vam nije preteška, dok je za nosiljku na leđima još rano. Beba će sada moći da sedi i u kadici za kupanje, što može da bude  pravo uživanje za nju, ali je nijednog sekunda ne smete ostavljati samu!

Iako odojče od šest meseci pokazuje želju da se uspravi na noge, ono to samo ne može da uradi, pa ne treba ni uz vašu pomoć (cupkanje je u ovom uzrastu štetno!), jer kičmeni stub za to još uvek nije spreman.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar