Nijedno dete nije savršeno, i gotovo svaki mališan u nekom periodu svog razvoja bude malkice zao prema svojim vršnjacima, na onaj "naivan", dečji način. Međutim, neki znaci u ponašanju deteta treba da roditeljima budu signal da je dete nasilnik – niko to ne želi da čuje, ali je bolje shvatiti to na vreme i pokušati da se nešto promeni.

Pokazuje manjak empatije

Ako primetite da vaše dete nikada ne razmišlja o tome kako se drugi ljudi osećaju, neka vam to "upali alarm", piše za yourtango.com stručnjak za porodičnu psihologiju profesorka Karolin Megvajer. Dete možda krivi druge i nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke. Takođe, uopšte ga nije briga kako se drugi osećaju niti razmišlja o tome kako njegovi postupci utiču na druge. Ovaj manjak empatije može biti znak da je dete nasilnik.

Opsednuto je uklapanjem u društvo

Neka deca su veoma svesna društvene hijerarhije i društvenog statusa, pa osećaju veliki pritisak da se uklope u društvo. Možda je vaše dete opsednuto svojim imidžom u društvu i na društvenim mrežama, mnogo vremena provedi brinući o tome kako ga drugi doživljavaju. To može da dovede do toga da mališan donosi određene odluke samo kako bi se uklopio u društvo, da čak postane i nasilnik, iako to ne želi.

Imalo je iskustva sa besom ili nasiljem

Ukoliko je dete bilo izloženo nasilju, kažnjavaju, besu, maltretiranju, ono vidi agresiju i žanjavanje kao odgovor na probleme. To možda nije bila vaša namera, ističe stručnjak Kerolin Megvajer, i dodaje da vi kao roditelj možete da mu pomognete da nađe drugi način.

Ima tendenciju da ponižava druge

Primećujete da vaše dete voli da "spusti", ponizi druge, kako bi sebe uzdiglo. Ističe tuđe mane, šali se na njihov račun, vređa ih. Nisko samopoštovanje, strah, pa čak i preopterećenost mogu da navedu neku decu da se ovako ponašaju. To je znak da je vašem detetu potrebna vaša pomoć kako bi se osećalo bolje u sopstvenoj koži, tako da ne želi da ponižava druge.

Problemi u ponašanju se ponavljaju

Dete se bori sa kontrolisanjem svojih emocija, ima istoriju problema u ponašanju, a primećujete i da njegovi drugari imaju iste osobine. Problemi u ponašanju ne javljaju se jer dete želi tako da se ponaša, već ono reaguje impulsivno i ponaša se kao nasilnik.

Imajte na umu da nijedan roditelj ne misli o svom detetu kao o nasilniku. Dete koje maltretira druge ne radi to nužno zato što je okrutno i zlo, već možda zbog nekih stvari koje su mu se desile i dovele do toga – bilo da je to nisko samopoštovanje, problemi kod kuće, loša kontrola emocija...

Agresivno ponašanje, međutim, može da postane njegov obrazac ponašanja koji može loše da utiče na njegovu budućnost. Zato je važno da obratite pažnju na ove znake, kako biste mu pomogli da eliminiše ove obrasce ponašanja, a usvoji neke bolje.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)