Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 ZNAKOVA KOJI OTKRIVAJU DA JE VAŠE DETE NASILNIK: Obratite pažnju na ovo ponašanje - glavni signal je manjak empatije

Autor Teodora Andrić

Evo kojih 5 znakova ukazuje da dete može da bude nasilnik - Ako se vaše dete stalno bavi zadirkivanjem koje je okrutno ili bolno, važno je da reagujete!

 5 znakova da je dete nasilnik. Izvor: Shutterstock

Svako od nas želi da dete odraste u ljubazne, saosećajne i empatične ljude, ali realnost je da je vršnjačko nasilje sve veći problem. Evo nekoliko znakova upozorenja koji bi mogli da ukažu da je vaše dete krenulo pogrešnim putem.

1. Agresivno ponašanje
Agresija često prethodi nasilnom ponašanju. Ako je vaše dete agresivno, što znači da udara, gura ili vređa druge, važno je da se odmah pozabavite ovim ponašanjem. Pazite na obrasce neprijateljstva prema braći i sestrama, vršnjacima ili čak životinjama. Ohrabrite svoje dete da izrazi svoja osećanja i frustracije na zdraviji način. Naučite ih tehnikama upravljanja besom, kao što je duboko disanje ili distanciranje od situacije.

2. Nedostatak empatije
Značajna karakteristika nasilnika je nedostatak empatije. Ako vaše dete deluje ravnodušno prema osećanjima drugih ili retko pokazuje zabrinutost ili razumevanje kada je neko povređen ili uznemiren, to je razlog za zabrinutost. Ovo se može manifestovati kao nedostatak kajanja kada nekoga povredi ili zanemarivanje emocionalnog uticaja njihovih postupaka na druge. Uključite dete u razgovore o emocijama i važnosti razumevanja kako se drugi osećaju. Delite priče ili situacije koje im mogu pomoći da se povežu sa iskustvima drugih, piše Index.hr.

3. Preterano zadirkivanje ili ismevanje
Iako je zadirkivanje uobičajeni aspekt detinjstva, tanka je linija između bezopasnog zadirkivanja i štetnog podsmevanja. Ako se vaše dete stalno bavi zadirkivanjem koje je okrutno ili bolno, to može ukazivati na sklonost maltretiranju. Podstaknite empatiju i pitajte svoje dete kako bi se osećalo da bude meta takvog zadirkivanja.

4. Isključivanje i grupisanje
Nasilnici često formiraju grupe i isključuju druge. Ako vaše dete stalno izostavlja određene vršnjake iz aktivnosti, širi glasine ili izoluje druge, to je znak da morate odmah da se pozabavite njihovim ponašanjem. Podstaknite inkluzivnost tako što ćete razgovarati o vrednosti različite grupe prijatelja i važnosti da se svi osećaju dobrodošli.

5. Odbojnost prema autoritetu
Deca koja su sklona maltretiranju često se opiru autoritetu i pravilima. Ako vaše dete pokazuje neposlušnost, prkos ili uporno nepoštovanje pravila i posledica, ključno je da se pozabavite ovim ponašanjem. Naučite svoje dete važnosti poštovanja autoriteta, i kod kuće i u školi. Objasnite ulogu pravila u stvaranju bezbednog i poštenog okruženja za sve.

(Yumama/Index.hr)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:27
Mama objavila snimak - razlika između deteta koje ima i nema ADHD
Izvor: TikTok/sueomanii
Izvor: TikTok/sueomanii

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica