Agresivnost mališana nije znak da će vaše dete biti nasilnik. U ranoj fazi razvoja, agresivnost je česta pojava kod dece u nedostatku da prepoznaju ili iskažu emocije. Ono može biti uznemireno zbog nečega, bilo da je to ukradena igračka ili jednostavno je to vid izbacivanja besa. Bez obzira što je to faza kroz koju sva deca prolaze, jako je važno na vreme da je prepoznate i suzbijete, jer u nedostatku navedenog može da postane obrazac ponašanja.

Evo nekoliko načina kako je najbolje da se nosite sa tipičnim agresivnim ponašanjem dece i kako da reagujete:

  • Odgovorite odmah - roditelj mora odmah da odreaguje na agresivno ponašanje svog deteta, ako sačekate, vaše dete bi moglo zaboraviti šta je uradilo. Uverite se da vaše dete razume pravilo kao i razlog za to: „Nikad ne udaramo ljude. Udaranje boli“.
  • Ne dozvolite agresivno ponašanje kao način da se nešto dobije - ako popustite da biste izbegli nezgodne situacije, onda će vaše dete agresivnost primeniti svaki put kada nešto bude želelo.
  • Ako udari drugo dete, prvo utešite "žrtvu" - prilaskom povređenog deteta stavićete mu do znanja koliko je povređen zbog onoga šta je vaše dete uradili i kako to ne bi volelo da se desi njemu.
mama-dete-tuga.jpg
Shutterstock Mama teši dete

  • Pomozite mu da kanališe bes - to je možda najteže uraditi, ali ponudite mu alternativu ili mu skrenite pažnju nečim zanimljivim kako bi se pre svega smirilo, a tek onda sednite i porpičajte sa njim. Ukoliko je dete isuviše malo, pustite da prođe nalet besa i onda mu zagrljajem pružite utehu.
  • Dajte mu pohvalu za lepo ponašanje - nakon lepog druženja sa drugom decom i deljenja igračaka, pohvalite ga kako je bio dobar drug i kako se lepo ponašao.
  • Nikada na agresiju ne odgovarajte agresijom - nikada nemojte kažnjavati detetovo agresivno ponašanje tako što ćete ga udarati, vređati, vikati i kažnjavati. Deca usvajaju obrazac ponašanja koji mu vi nametnete.

Agresivno ponašanje je primitivan izraz frustracije, besa i želje za kontrolom — a stručnjaci kažu da obično ne treba da brinete o tome. Kako vaše dete bude raslo nauči će bolje da se nosi sa svojim emocijama i lakše da kontroliše bes. Međutim, ako vaše dete nastavi da bude agresivno (posebno tokom predškolskog uzrasta) i primenjuje taj obrazac ponašanja na druge, onda je vreme da se posavetujete sa psihologom.

(Yumama)