Mobilni telefoni su poslednjih godina postali prava zavisnost. Nije bitno ko koliko ima godina, sve češće ćete mobilne viđati u njihovim rukama, i što je najgore, listaće bezciljno satima, a vreme prolazi... Brojni roditelji ni ne slute da njihova upotreba mobilnih telefona, ma koliko im to izgledalo da je mala, utiče na psihu njihove dece.

Korni je savetnica iz savetovališta za traume i na svom TikTok profilu pokazala je šta su joj deca napisala na papiru, a tiče se upravo upotrebe mobilnih telefona kod njihovih roditelja. U ovim rečenicama našla su se deca raznih uzrasta, od najmađih do tinejdžerskih dana. Pa iako nekada tinejdžeri deluju kao da ih ništa ne zanima, verujte da dobro obraćaju pažnju koliko roditelji koriste telefon.

Jedan šestogodišnjak je izjavio da se oseća da je svojim roditeljima manje vredan nego njihov telefon.

"Voleo bih da sam im važan kao njihov telefon", priznao je on.

Drugo dete je osećalo da ne dobija dovoljno pažnje, pa se odlučilo na krupan korak.

"Moj pas dobija više pažnje. Tata je rekao da je to zato što pas ne može da govori, pa sam i ja prestao da pričam", napisao je.

Savetnica je istakla i odgovor jednog šestogodišnjaka koji smatra da roditelji ne bi ni primetili da ga nema zbog korišćenja mobilnog telefona.

"Da sam pobegao, moji roditelji ne bi ni znali. Više mi ne požele ni laku noć", rekao je.

Roditelji, mobilni telefon, porodica, dete
Shutterstock Mama i tata na ručku sa detetom gledaju u telefon

Devetogodišnji dečak je izjavio da ima osećaj da njegova mama koristi mobilni telefon kako bi izbegla komunikaciju sa njim.

"Kaže mi da je prezauzeta, a ceo dan šalje poruke prijateljima. Zašto mi ne kaže istinu? Samo me izbegava", napisao je povređeni dečak.

Primeri koje je Kortni navela zapravo je njen poziv za uzbunu, za roditelje širom sveta. Mnogi su i sami priznali da su previše fokusirani na svoje telefone i da zbog tga njihova deca ispaštaju.

"Ovo je tako tužno. Volela bih da sam bila svesna toga", "Srceparajuće, jadna deca", "Tužno ali istinito. Ljudi, pustite svoje telefone, bavite se svojom decom", "Većina ovih priča je mučna, ali i to je oblik zlostavlanja. Nije nasilje samo udaranje ili izgovaranje uvreda. Ovo treba da pročita svaki roditelj", neki su od komentara.

Problem u kom mobilni telefoni oduzimaju pažnju koju roditelji treba da posvete detetu, zaista je problem celog sveta. Posle ove priče sigurno ćete se zamisliti, pa sledeći put kada bez moranja uzmete telefon u ruke kada ste pored deteta, setite se.

Pogledajte još primera koje je Kortni navela u video snimku:

Uticaj roditeljskih telefona na decu TikTok/ ask.courtney

(Yumama)