Roditelji često tokom odgajanja i vaspitavanja dece dobijaju savete starijih šta su oni radili kada su podizali svoju decu. Često možemo da čujemo i izreku "nije bilo tako kada smo mi bili mladi", a pitanje je da li se i dalje mogu primenjivati metode koje su važile pre 30, 40, 50 godina. Evo šta o tome misli neuroendokrinolog i kreator NTC programa dr Ranko Rajović:

"Da li je okruženje danas i okruženje pre 30 godina isto? Vidimo da nije isto. A koliko je važno okruženje? Skoro 100%. I ukoliko budemo ostavili iste metode, cenu će platiti deca. Učitelji govore da je svaka nova generacija upisanih u prvi razred malo slabija u odnosu na prethodne dve generacije. Kada smo radili ogromno istraživanje, dobili smo da je svaka nova generacija slabija. Šta će biti sa decom ako budemo ostavili iste metode, hoće li postati bolji? Neće, mi moramo da menjamo metode jer okruženje se menja." - objasnio je dr Rajović u emisiji RTS Ordinacija.

U čemu su današnja deca slabija, koja je najveća razlika:

"Motorika slabija, pažnja, koncentracija slabija, opšte znanje slabije i rečnik siromašniji. To znači da je problem nastao pre škole, ne u školi - u peridu do škole. I ko je tu odgovoran? Ne mogu reći da su roditelji, jer oni urade sve najbolje što mogu. Zapravo okruženje se promenilo. Mi moramo da radimo edukaciju roditelja, emisije, da se piše o tome, da se rade tribine, predavanja..." - ističe dr Ranko Rajović.

Takođe, polazak u školu danas za mnoge mališane predstavlja poseban izazov, a dr Ranko Rajović ističe da je problem što su deca inteligentna, ali ne znaju kako da primaju informacije u školi, često ih "ne drži mesto" u klupi:

"A onda dolazi drugi problem to je škola, dete prima veliki broj informacija. Dete je inteligentno, ali dete ne može u školi da sedi, piše, da čita, nema koncentraciju. Učitelji vide dete pomera kukove dok sedi, ustane, sedne, prošeta... Nešto nije u redu, ne mogu da čitaju, ne mogu da pišu, ne mogu da računaju, a inteligencija je iznad proseka. A to da su razmaženi, to da, to se vidi, to su isključivo roditelji krivi."

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife

(Yumama/T.A.S.)