Oslobođeni odgovornosti roditeljstva i brige oko karijere, puni strpljenja i nežnosti, bake i deke oplemenjuju detinjstvo svojih unučića, pružajući im sigurnost i utočište.

Sa druge strane, bake i deke moraju da se prilagode "novom svetu" oko sebe. Ultrazvučne slike unuka, prisustvo oca na porođaju, nove metode vaspitavanja... za sve to je potrebna otvorenost i fleksibilnost. Zato su meseci do rođenja deteta odlična prilika da se, uz buduće roditelje, i bake i deke pripreme za novu ulogu.

Kada saznate da će vaše dete dobiti dete...

Pokažite oduševljenje, iako ta vest za vas možda predstavlja iznenađenje, ili smatrate da nije pravi trenutak za to. Odnos sa budućim roditeljima, a samim tim i sa unucima, u velikoj meri će zavisiti od toga koliku im podršku sada budete dali. Pokušajte da poštujete njihove odluke, ma koliko vam one izgledale čudno, a vi se "naoružajte" literaturom i budite u toku. Jer, doći će trenutak kada će im vaše iskustvo i znanje i te kako biti od koristi.

Deda, deka, ili...

Da li ste odlučili kako biste voleli da vas unuče zove? Možda vas je ovo pitanje iznenadilo. Ali, verujte, "titula" koja nije u skladu sa vašim očekivanjima, može da donese probleme. U mnogim sredinama je uobičajeno oslovljavanje sa baba ili deda, ali je vama to možda grubo, pa biste radije bili nana ili deka. Ponekad članovi porodice preteraju: termine baka i deka počinju da koriste u svim situacijama - muž svoju ženu zove bako, sinovi i ćerke oca oslovljavaju sa deda... Zbog toga više nije tako neobično da, uglavnom žene, odlučuju da ih unuci zovu vlastitim imenom. Ipak, može se dogoditi da mališanu sve to bude jako komplikovano, jer često on ima još jednu baku i još jednog deku. Zato je moguće da smisli neko ime za vas - koje je njemu baš "zgodno", a koje će vam ostati i kad dete poraste. 

Beba je stigla kući...

Prvu nedelju po izlasku mame i bebe iz porodilišta obično karakteriše velika gužva u kući. Ali, nakon toga, kada najbliži rođaci odu a tata počne da radi, mami ostaje da se sama snalazi. Tada joj je pomoć i te kako dobrodošla. Predložite joj da je odmenite u kuvanju ili spremanju stana, ili da vam prepusti nabavku. U prvim mesecima nemojte insistirati na čuvanju bebe, jer su roditelji tada izuzetno osetljivi i često ne žele da se ni na kratko odvajaju od nje. Ne brinite, vaša uloga će se vrlo brzo promeniti. Kako vreme bude prolazilo, sve više ćete biti upućeni na dete a manje na roditelje, jer im više neće biti potrebna vaša direktna pomoć.

Definišite svoju ulogu

Kakav će biti odnos sa unučićima, pre svega zavisi od vašeg odnosa sa njihovim roditeljima. Važno je da zajednički ustanovite koja je vaša uloga i šta se od vas očekuje. Da li su mladi roditelji planirali da ih odmenite samo subotom uveče, kada požele da izađu sa prijateljima? Ili žele da dete čuvate puno radno vreme, kada se i mama vrati na posao? Ali, iako želite aktivno da učestvujete u odgajanju unuka, morate da postavite i određene granice. Ništa se ne podrazumeva, pa ukoliko postoje dani koji su «rezervisani» samo za vas, stavite roditeljima to jasno do znanja. U svakom slučaju, obostrano poštovanje je ključni osnov za dobre odnose u godinama koje su pred vama.

Poštujte pravila

Dobro je poznato da bake i deke naprosto uživaju da razmaze unučiće. Sada konačno imate vremena da ispričate sve priče, da se mazite i igrate zajedno. Suze ne dolaze u obzir. Svesno ćete prekršiti sva pravila kada vaš unuk zaplače. Zato ne čude rezultati istraživanja koji pokazuju da je emocionalna privrženost dece prema bakama i dekama odmah uz privrženost prema roditeljima. Ali, nemojte da preterujete. Ma koliko se vama činilo da su metode i ciljevi roditelja pogrešni, potrebno je da ih podržite. Da li ste vi dozvoljavali da vam se neko meša u vaspitanje deteta? Mladi roditelji će radije poslušati vaš savet ukoliko sugestije budu umerene.