Postoje brojne stvari koje roditelji treba da nauče svoju decu jer se neke bitne životne lekcije ne uče u školama. Jedna od stvari koju je važno naučiti desu su lične granice i kako se za njih zauzeti, ali zapravo u pojedinim situacijama upravo roditelji narušavaju te granice deteta, a da to i ne shvataju. 

Porodični psiholog Viktorija Dmitrieva kaže da je jako važno da dete oseti granice u svojoj porodici, da bi u budućnosti moglo da brani sebe i svoje granice van porodice.

Ona je za portal parents.ru navela situacije u kojima roditelji krše lične granice deteta, a da toga nisu ni svesni.

1. Ulaze u sobu deteta bez kucanja

Mnogi roditelji se opiru tome govoreći da je kuća njihova i da nema potrebe da kucaju kada ulaze u sobu svog deteta. Međutim, porodični psiholog Dmitrievna smatra da je važno da dete oseća da ima svoj prostor.

"Uvek treba da kucate kada ulazite u sobu svog deteta, čak i ako su vrata otvorena ili odškrinuta. To bi trebalo raditi od onog trenutka kada dete dobije svoju sobu, čak i ako ima tri godine. Formiranje ličnih granica, osećaj sopstvenog prostora je stvar koja je neophodna", kaže psiholog, dodajući da to ne mora nužno da bude soba.

"Nemaju svi uslova da svako dete ima svoju sobu, ali je važno da ono ima svoju teritoriju – sto na koji sam stavlja svoje stvari, ormar koji niko ne dira. Tako ujedno učite i dete da poštuje vaš prostor".

2. Teraju dete da ljubi svoje rođake

Možda je za odrasle stvar kulture da se poljube sa rođacima, ali kod deteta to stvara nelagodu ako ga terate da poljubi nekoga koga ne želi. A najvažnije granice su granice tela, navodi psiholog, a zatim se osvrće i na primer.

"Recimo, stigao je deda kojeg dete viđa jednom godišnje. Za njega je on nepoznat čovek, a šta kažu roditelji? 'Priđi, poljubi dedu'. Odnosno, teraju dete da krši telesne granice jer ono to ne želi da uradi. U takvoj situaciji je najlakše objasniti dedi da se dete odviklo od njega i da mu je potrebno vreme. Odrasla osoba bi to trebalo da razume", naglašava psiholog.

Takođe, ona savetuje i da mame, ni u šali, ne govore: "Hajde, poljubi mamu. Pa ti ne želiš da me poljubiš, ne voliš me?" jer je to manipulacija, te je mnogo bolje da izgradite sa detetom takav odnos da ono samo želi da vas poljubi i zagrli.

3. Redovno spavaju u krevetu sa detetom

Psiholog naglašava da je reč o deci starijoj od tri godine, te ističe da nije isto ako roditelj spava sa detetom kada su negde u hotelu na odmoru ili kada je dete bolesno, recimo. Međutim, stalno spavanje u krevetu sa detetom smatra kršenjem granica.

"Ako majka stalno spava sa svojim devetogodišnjim sinom, to krši i njene i njegove lične granice. Dete i roditelji treba da imaju odvojene krevete. Druženje sa mamom neko vreme je sjajno, ali to ne bi trebalo da bude svakodnevica", objašnjava Dmitrieva.

4. Roditelji kupaju dete

Potpuno je jasno da će roditelji da kupaju dete i tako će biti dok ono ne nauči da se samo snalazi u kupatilu, a ostaviti ga samo je i opasno. Međutim, psiholog insistira da je važno učiti dete da se samo kupa već od druge godine života, a kada napuni četiri godine, trebalo bi da se samostalno kupa. Ona dodaje da devojčicama mogu pomoći da operu dugu kosu, ali da svakako roditelji više ne treba da dodiruju genitalije deteta, kako bi se ono naviklo da su to njegove lične granice.

U vezi sa granicama, psiholog naglašava da je jako važno naučiti decu da niko osim lekara, i to u prisustvu roditelja, nema pravo da im gleda ili dodiruje genitalije jer je to važno za bezbednost dece.

5. Ignorišu detetovo "ne"

To je jedna od prvih reči koje dete izgovori, ali roditelji ubrzo počinju da disciplinuju tvrdoglavu decu, terajući ih da urade nešto što ne žele.

"Veoma je važno da kada dete dođe u period ’ne, neću’, naučite da pregovarate sa njim, ako nije u pitanju nešto što ugrožava njegovu bezbednost. Na primer, nemojte ga terati da pojede supu ako ne želi. Smislite kako da ga, kroz igru, navedete da pokupi nered, ako na zahtev da skloni igračke ono to odbija. Ili mu ponudite opcije ili objasnite zašto sada treba da posluša. To je normalan proces pregovaranja kojem učimo dete, a ponekad možete čak i da ga pohvalite: ’Super je to što si uspeo/la da odbraniš svoj stav'", poručuje psiholog, podvlačeći da se to odnosi samo na situacije kada nije u pitanju bezbednost deteta. Na primer, kada malo dete neće da vam da ruku da pređete ulicu, to se već tiče njegove bezbednosti i jasno je da se oko toga neće pregovarati.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)