Pitanje koje muči mnoge roditelje jeste do kada dete treba da spava u sobi sa njima, i kada je vreme da se odvoji u vlastitu sobu i krevet. Psiholog objašnjava da se to obično događa kada jedna od strana, ili roditelj ili dete to poželi, i za to ne postoji određena dob.

Ako su odluku doneli roditelji, lakše će objasniti detetu koje je napunilo dve godine, nego maloj bebi.

Dete od četiri godine trebalo bi da bude spremno na odvanjanje u svoju sobu. Dobro je ići korak po korak. Ako je dete inače spavalo sa vama u krevetu, prvo ga naučite da samo zaspi u svom krevetu, bez neprestane prisutnosti. Možete ostaviti lagano svetlo u sobi i hodniku, malo otvoriti vrata i recite da ćete ga obići na svakih par minuta. Ali ono što kažete, morate se toga i pridržavati. Neki roditelji odluku o preseljenju donose i ranije, obično kada dete prestane da se budi noći.

Dete se igra u svojoj sobi
Shutterstock Dete se igra u svojoj sobi

Nemoj odvajati dete ako nije spremno

"Možete dati detetu nekog ljubimca, tačnije neku igračku da spava sa njom. Ako se radi o mlađem detetu, važno je da ne pravite nagli presek i odgovarajte na detetove potrebe za blizinom. Strpljivo ga uspavljujte jer tako šaljete poruku da je sve u redu, da ste tu ako mu zatrebate. Ako dete samo izrazi želju da ide u svoju sobu i svoj krevet, taj prelazak će biti gotovo bezbolan. Nekada roditelji ne mogu da sačekaju taj trenutak pa sami iniciraju podvajanje", kaže psiholog.

Pedagog kaže da je dete spremno za svoju sobu kada poželi da zatvori vrata i da se igra samo ili sa prijateljima, zaštićeno od pogleda drugih. Soba je slika zrelosti deteta: da može biti samo iza zatvorenih vrata (i ne plašiti se) i da ima potrebu da se igra bez nadgledanja.

(Yumama)