Postoje neke stvari, neka životne smernice uz koje deca postaju dobri, kvalitetni i uspešni ljudi, a koja se ne mogu naučiti u školi - koliko god da su vaspitači, učitelji, profesori posvećeni učenicima. 

Ovih devet saveta za vaspitanje će pomoći detetu da odraste u dobru i, što je još važnije, srećnu osobu.

1. Treba da voli sebe

Da biste voleli i prihvatili druge, prvo morate da volite i prihvatite sebe. Pomozite svom detetu i drugim članovima porodice da pronađu nešto o sebi u šta je nemoguće da se drugi ne zaljubiti. Predlog - svako veče kada se okupite kao porodica, delite jedni sa drugima ono što vam se sviđa kod sebe. Možda u početku neće biti lako, ali klinci će se naviknuti i iskristalisaće koje su to vrlinu na koje su ponosni i koje treba da zadrže i neguju.

2. Ljubaznost je važna

Biti ljubazan prema drugim ljudima, bez obzira da li vam se sviđaju njihove reči ili dela, veoma je važan kvalitet. Ova osobina je obično urođena, ali ako to nije slučaj, pokušajte da je podstićete u sebi (vi, kao roditelj), kao i svom detetu.  

3. Da bude pošteno

Ako dete vidi da se prema njemu i ostalim članovima porodice postupa jednako pravedno, taj stav će preneti i na igralište, u školu, i u svoj "odrasli život".

4. Mora da bude sposobno da se prilagođava

Život je nepredvidiv i stalno nas drži "u pripravnosti". Zato je sposobnost da fleksibilno menja planove, ne klone duhom i prilagođava se svim okolnostima važna veština koja će detetu svakako biti potrebna.

5. Važno je da bude odgovorno

Lični primer je najbolji način da pokažete deci da je sposobnost preuzimanja odgovornosti važna. Svaki član porodice treba da ima svoju "kontrolisanu teritoriju", za koju je odgovoran. A ako deca shvate da su odgovorna za ispunjavanje svojih dužnosti na ravnopravnoj osnovi sa odraslima, ovakav životni stav će im ostati zauvek.

6. Bitno je da bude iskreno

Isto važi i za poštenje – svi u porodici treba da budu iskreni jedni prema drugima . Da bi poštenje postalo prava porodična vrednost, roditeljima ne treba dozvoliti ni da pribegavaju "blim lažima", što česzo čine. 

7. Da poštuje druge ljude

Poštovanje u porodici treba da bude obostrano. Roditelji treba da se ophode prema deci sa poštovanjem prema njihovoj ličnosti i dostojanstvu, a deca prema roditeljima na isti način. Tada će ovaj stav prevazići okvire porodice i proširiće se na sve ljude oko sebe.

8. Treba da se poštuju lične granice

Svaki član porodice mora da poštuje lične granice ostalih, bez obzira na godine ili status. Ako neko želi da bude sam ili odbija zagrljaje, takvu želju treba čuti i prihvatiti.

m

Čak i ako su deca odrasla, pokušajte da se sastajete jednom nedeljno da večerate, razgovarate, igrate društvene igre ili idete zajedno negde. Takva tradicija će im dati osećaj da nisu sami, da imaju ono najvrednije na ovom svetu – porodicu.

(Yumama)