Definitivno ne želite da vašem detetu bude hladno dok spava, ali takođe nije dobro ni da ga pregrejete jer se time povećava rizik od iznenadne smrti odojčadi. Nije lako odlučiti odlučiti uvek koliko je dovoljno pokriti dete zimi jer se roditelji uglavnom plaše da mališanu ne bude hladno, zato će vam ovaj mali vodič biti od koristi.

Kejt Holms iz humanitarne orgnaizacije The Lullaby Trust, koja se bavi bezbednošću dece, dala je šest saveta koji će pomoći da detetu noću ne bude ni hladno ni pretoplo.

Vreće za spavanje

Idealna temperatura sobe za bebu je od 16 do 20 stepeni, zato je preporuka da u sobi u kojoj beba spava imate termometar. Koristite lagani prekrivač ili laganu vreću za spavanje, a ispod po potrebi dodajte slojeve odeće, i to na sledeći način.

Ako je u sobi 20 stepeni, dovoljna je tanja vreća za spavanje (1.0 TOG) ispod koje ćete detetu obući bodi bez rukava plus jedan tanki dug rukav. Ukoliko vreća ima oznaku 2,5 TOG, ispod je dovoljan jedan bodi dugih rukava.

Pri temperaturi nižoj od 18 stepeni, ispod 2,5 TOG vreće obucite detetu jedan bodi dugih rukava plus još jedan dug rukav, a ako je u sobi manje od 16 stepeni, dovoljna je vreća 3,5 TOG plus bodi dugih rukava i majica dugih rukava ili vreća 2,5 TOG sa tankom pidžamom ispod (duge nogavice i dugi rukavi).

Pri sobnoj temperaturi nižoj od 14 stepeni, potrebno je da dete nosi vreću za spavanje 3,5 TOG sa pidžamom dugih nogavica i rukava ispod.

Naravno, ukoliko se koriste vreće za spavanje, beba se ne pokriva dodatno ćebadima. 

Pokrivanje

Kada je reč o pokrivanju, ako koristite tanju ćebad, pri sobnoj temperaturi od 18 stepeni je dovoljno da dete pokrijete jednim čaršavom i dva ćebeta, ukoliko nosi pidžamu dugih rukava i nogavica.

Na temperaturi od 16 stepeni u sobi će vam trebati i još jedno dodatno ćebe, a na temperaturi od 12 stepeni će biti potreban jedan čaršav i četiri ili više ćebadi.

Proverite bebin vrat

Da biste bili sigurni da bebu niste ni pretoplili ni previše rashladili, pipnite joj zadnju stranu vrata ili stomak. "Ako je beba previše vruća, koža joj je blago znojava, trebalo bi da uklonite neki sloj odeće ili prekrivača", poručuje Kejt.

Nikada ne stavljajte kapu

Ni u kom slučaju ne bi trebalo da nosite bebi kapu dok spava u kući, koliko god da je hladno jer je gola glava važna za otpuštanje toplote i održavanje telesne temperature.

Ne pojačavajte grejanje

Kada je napolju baš hladno, mnogi roditelji ostave grejanje da radi cele noći, ali to nije pametno.

"Kuća će biti previše topla dok spavate. Ako ostavljate centralno grejanje tokom cele noći, podesite da temperatura ne ide na više od 20 stepeni", savetuje ona.

Ne stavljajte krevetac blizu radijatora

Takođe, koliko god da je hladno, nemojte da stavljate bebin krevetac odmah uz radijatoru jer, osim što bi moglo da joj bude pretoplo, rizikujete i da beba ručicom dohvati vruć radijator.

BONUS VIDEO:

Kako spavaju deca u Austriji TikTok/ kaitlinklimmer

(Yumama/N. Z.)