Igranje video igara može imati negativan uticaj na dečiji razvoj, ali ne zbog nasilja i eksplicitnog seksualnog sadržaja, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Oksfordu.

Istrživači su analizirali procenu ponašanja 200 učenika uzrasta između 12 i 13 godina jedne škole u jugoističnoj Engleskoj koju su dali njihovi učitelji. 

Učenici su takođe dobili zadatak da popune upitnik o navikama u vezi sa igranjem video igara. 

Istraživači su uočili da je kod onih učenika, koji su igrali igre najmanje tri sata dnevno, u znatno većoj meri bila ispoljena hiperaktivnost, kao i nedostatak interesovanja za školu, dok veza između nasilnog ponašanja i igranja video igara sa eksplicitnim sadržajem nije pronađena. 

Istraživanje je takođe pokazalo da su deca, koja su u proseku manje od sat vremena dnevno igrala igre sa kooperativnim i kompetitivnim elementima, imala manje emocionalnih problema i probleme sa vršnjacima. 

Doktor Endi Prizbilski, koji je bio na čelu studije je rekao: “Možemo da vidimo veze između nekih vrsta igara i ponašanju dece, kao i vreme provedeno igrajući. Međutim, ne možemo reći da igra izaziva dobro ili loše ponašanje.”

“Mogu se uočiti veze između igranja pojedinih tipova igara i dečijeg ponašanja, kao i vremena utrošenog na ovu aktivnost. Međutim, ne možemo da kažemo da igranje igara utiče na formiranje loših ili dobrih obrazaca ponašanja kod dece. Takođe znamo da su rizici vezani za igranje igara mali”, izjavio je doktor Endi Przibilski, vodeći naučnik istraživanja i član Oksford Internet instituta. 

Celokupna studija objavljena je u magazinu “Psychology of Popular Media Culture”.