Postoje deca sa kojima je stalno neka muka kada je u pitanju ishrana, ali postoje i ona koja jednostavno krenu da odbijaju sve što nije mleko. Roditelji u tom slučaju se vode onim 'bolje da bilo šta pojedu', a ne shvataju da to popuštanje može da napravi probleme za duži period. Evo šta o svemu tome kažu stručnjaci, ali i kako da rešite taj problem ako ga imate.

Mleko obezbeđuje hranljive materije kao što je kalcijum, ali nije potpuna hrana i najbolje je da ga ne koristite kao zamenu za obrok.

Deci je potrebno između 350 i 400 mililitara mleka dnevno, i nije dobra ideja da se pije više od preporučene količine. Velika količina mleka može da smanji apetit i da izazove to da mališani odbijaju drugu hranu koja sadrži važne esencijalne hranljive materije poput gvožđa i vitamina.

Većina mališana prolazi kroz fazu u kojoj žele da jedu samo određenu hranu, i to je normalan deo razvoja, ali je veoma važno da razumete zbog čega vaše dete ne jede dobro. Kao i mnoga mala deca, dete može da bude previše zauzeto igrom i da ne želi da odvaja svoje vreme za obrok. Možda mu je brže i lakše da popije čašu mleka i da se vrati svojoj igri umesto da sedi za stolom i žvaće hranu. Možda neke bolesti utiču na smanjenje apetita, ali možda i odbija hranu zato što traži pažnju ili reaguje na određeni način jer je nasilno hranjeno.

Dete, mleko
Shutterstock Devojčica pije mleko

Pokušajte da ne brinete previše šta dete jede u jednom obroku ili u jednom danu, a umesto toga razmislite šta ono jede tokom nedelju dana.

Ako je dete nervozno i ne želi da jede ono što ste mu pripremili, pustite ga da se vrati svojoj igri, a kada dođe gladno i želi nešto da pojede, ponudite mu ponovo istu hranu. Ako svom detetu dajete mleko svaki put kada loše jede ili kada ne voli neku hranu, podstičete loše navike u ishrani. Ako svom detetu stalno dajete obrok koji ste vi odlučili da mu ponudite kada se vrati da jede, ono će naučiti da jede ono što mu je ponuđeno. Prepuštanje njihovim sklonostima i nesviđanjima, ohrabrićete dete da jede samo ograničen broj jela koja voli.

Zamolite i sve u porodici, i svakog drugog ko hrani vaše dete da sledi isti pristup. Nastavite da nudite svom detetu širok spektar namirnica iz svake grupe hrane, kako biste podstakli zdrave navike u ishrani.

Ako ste i dalje zabrinuti zbog ishrane svog deteta, najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

(Yumama)