Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefon, tablet, računar: Kako svakodnevno gledanje u ekrane utiče na zdravlje dece

Ekrani telefona, televizora ili tableta postali su zamena i za najinteresantniju igračku. Pogledajte kako svakodnevno gledanje u ekrane utiče na decu i njihov razvoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svetleći ekrani telefona, kompjutera ili tableta mogu biti zanimljiva igračka, ali deca nekada preteruju u vremenu koje provode gledajući u njih. Roditelji često ne isprate koliko vremena deca troše konzumirajući digitalni sadržaj, a dešava se i da nisu dovoljno upućeni u komplikacije koje se mogu javiti. Istraživanja su pokazala da deca nemaju pojam o vremenu koje provode ispred ekrana, niti su svesna posledica koje iz toga mogu proisteći. Rezultati istraživanja Univerziteta u Čikagu ukazuju da deca u proseku četiri sata provode ispred telefona ili tableta. Da li tehnologija može uticati na razvoj i telesne tegobe? Može! Pogledajte koje su to štetne posledice koje digitalna tehnologija ima po decu.

Povezane vesti

Povezane vesti

1. Nesanica

"Melatonin je hormon koji u našem telu ima veoma važnu ulogu, pogotovo na kvalitet sna. Proizvodnja i oslobađanje melatonina u mozgu povezana je sa dobom dana, odnosno povećava se kad je mrak i smanjuje kad je dan", ističu istraživači iz Čikaga.

Konstatna izloženost LED svetlima, kompjuteskim i televizijskim ekranima može izazvati poremećaj sna. Posebno je važno da deca imaju uspostavljen ritam spavanja i da imaju kvalitetan san. Zapravo, najbolje bi bilo da pravilno dozirate vreme koje mališani provode ispred svetlećih monitora i time sprečite neželjene posledice.

2. Slabljenje vida

Deca često gledaju u telefone ili tablete i toliko se zadube da zaborave da trepnu. Po pravilu čovek bi trebalo da trepne 15 puta u minutu, što nije slučaj kod mališana koji znatiželjno gledaju emisije ili crtaće. Ovakav slučaj može dovesti do naprezanja očiju, zamagljenosti vida i u često rezultira nošenjem naočara.

3. Bol u vratu

Deca često i ne biraju poziciju kada gledaju crtaće, pa ukoliko je u pitanju telefon, mogu dosta vremena provesti sa povijenom glavom napred i položajem u kojem je vrat savijen. Vremenom, kod dece se mogu konstatovati brojne nepravilnosti u razvoju, grčenje mišića, kao i bol u vratu. Pored konstantno savijenog vrata, deca koja sede ispred ekrana su često "pogrbljena", a posledica toga je loše držanje, skolioza i brojne druge posledice.

4. Anksioznost

Preveliko konzumiranje sadržaja sa društvenih mreža i televizijskih ekrana mogu dovesti do raznih devijacija u ponašanju, raznih psiholoških stanja i nepravilnosti vezanih mentalno zdravlje dece. Nije samo zračenje štetna strana tehnologije, već i sadržaj koji se tamo plasira. Stoga, veoma je važno da roditelji uvedu zanimljive aktivnosti kod dece, koja nisu vezana za telefone, tablete i računare i time podstiču njihovu kreativnost. Neretko deca zanemaruju fizičku aktivnost jer provode mnogo vremena igrajući igrice ili gledajući crtane filmove, a to dovodi do smanjene pokretljivosti, povećanja telesne težine, a dešava se da deca počnu da zanemaruju školske zadatke i obaveze koje imaju.

5. Zavisnost

"Zavisnost od mobilnog telefona i neprestano gledanje internet sadržaja povećava bes, napetost, depresiju, uznemirenost, koji mogu da promene dečije ponašanje i da utiču na podsticanje agresije", navodi studija američkih psihologa. Zavisnost dece od malih ekrana je sve veća, a posledice su brojne. Roditelji bi trebalo da budu na oprezu i da vode više računa o vremenu koje deca provode gledajući sadržaje sa monitora. 

Pokušajte da deci uvedete dodatna zaduženja kojima ćete ih animirati, podstaći na aktivnost i razmišljanje, a uz to ćete izbeći ove neželjene posledice.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica