Trenutak kada dete ima izliv besa (tantrume) je jako neprijatan i stresan posebno ako se dogodi na javnom mestu. Ono što najčešće "parališe" roditelje da smireno reaguju u tom trenutku je prvo šok što se to dešava upravo njihovom detetu, drugo što svaka priča nema nikakvog efekta, treće što se uvek pomislite šta će reći okolina i taj komentar drugih je nekada najveći problem. Pedijatrica dr Marija Petrić za emisiju " Na prvom mestu" objašnjava kada su tantrumi najizraženiji i kako roditelji treba da reaguju kako ne bi pogoršali situaciju.

Ona je prvo istakla da je suština svega da u tom momentu treba da budete usresređeni prvo i jedino samo na svoj dete.

"Koliko god su izlivi besa strašni, to je u suštini normalna faza kroz koju deca prolaze u svom razvoju. Prema nekim istraživanjima 80 odsto dece prođe kroz taj period kada imaju često tantrume, ali to je jedno očekivano ponašanje tokom te jedne linije emotivnog i socijalnog sazrevanja deteta", objasnila je dr Petrić.

Tantrumi mogu da se jave već oko prve godine, ali su najočigledniji negde oko godinu ipo dana, najizraženiji su oko druge godine i tolerišu se do četvrte.

"U drugoj godini dete je na velikoj prekretnici razvoja. Prvo u tom periodu postaje svesno samog sebe, pa potom i okoline, počinje da osvaja prostor, samim tim počinje da nameće volju svom okruženju. Međutim još uvek ne razume emocije i upravo to je u osnovi tantruma. Ubeđeno je da sve samo može da uradi i gleda da celo svoje okruženje podredi sebi i kada naiđe na zid, odnosno ako mu se nešto ne dozvoljava ne znajući kako to da ispolji,  jednostavno krene da plače", istakla je pedijatrica.

Prema njenim rečima razlozi za izlive besa mogu da budu banalni, recimo dete je umorno i nije leglo na vreme, to može da bude najčešći okidač za nervozu i plač "za svaku sitnicu". Takođe, kada očekujemo više od onoga što može da nam pruži. A sa druge strane okidači mogu da budu i razlozi koji su za dete krupna stvar, nešto mu ne damo i to je strašno za njega.

dr Marija Petrić 2.jpg
Screenshot/K1/Na prvi pogled Dr Marija Petrić

"Da li tanrumi mogu da se spreče zavisi od uzrasta, dok je govor i kuminikacija efektna kod starijih uzrasta, to ne može da se primeni na dete od godinu dana. Tada je najvažnije da pratite da li se unervozilo ili mu je dosadno, ako vam se učini da menja raspoloženje najbolje je da mu skrenete pažnju nečim drugim, tako će se sigurno umiriti", rekla je dr Petrić i dodala da je najvažnije u tim trenucima da tokom izliva besa roditelji ne upadnu u svoj tantrum.

Prodavnica, deca, kupovina, bes
Shutterstock Dete želi čokoladu, ali mama neće da joj kupi

"U tom trenutku iako pokušate da mu objasnite neke stvari, dete vas niti čuje niti sluša. Prva greška je što roditelji često tada govore još glasnije ne bili prodrali do deteta, i to sve vodi do tačke pucanja, tako smo mi često ti koji produžujemo taj tantrum. Prvi savet je da prekinete priču, drugi da ga ignorišete. Međutim jako je važno da definišemo šta to znači...opet sve zavisi od uzrasta, "tajmaut" metod (da dete ostavite samo u sobi) može da bude okidač za novi tantrum za uzrast od godinu dana. Malo dete ako ostane samo i vidi vam leđa, ono ima percepciju da se vi nećete vratiti i tada upada u novu histeriju. Zato u ovom uzrastu treba ćutati, ali ostati pored deteta. Kod uzrasta od četiri godine možemo da primenimo sistem idi u svoju sobu isplači se i dođi kada se smiriš. Još jednu grešku koji roditelji često prave je ta da dete kada se smiri i dođe da vas zagrli vi se i dalje ponašate da ste ljuti i povređeni", objasnila je dr Petrić za K1.

Ostanite pribrani, ignorišite i budite uz svoje dete kada sve prođe su najvažniji koraci da lakše prebrodite tu fazu razvoja.

(Yumama)