Nakon što napune dve godine, mnogi mališani će poželeti sve što uhvate. "Želim to", "Kupi mi", rečenice su koje ćete čuti kad god odete u prodavnicu, i pokušaće da zgrabe sve što im je na vidiku. Neće vam biti lako, ali postoje načini da sprečite to i da se nosite sa njihovim čestim zahtevima za razne stvari.

Nema sumnje da će te molbe i suze zbog svake igračke i svakog slatkiša koje je dete videlo, ići na poslednji roditeljski živac. Ne brinite jer niste vi 'nervozni', jednostavno se tako oseća svaki roditelj dok uz objašnjenje vraća artikle na rafove. Takvo 'daj, daj' ponašanje je normalno za decu od 2 do 5 godina i nije znak da odgajate pohlepno dete.

U tom uzrastu deci nedostaje kontrola impulsa i sposobnost da odlažu zadovoljstvo, a oni su prirodno narcisoidni. "Želim to, i trebalo bi da ga imam odmah", tako nekako oni razmišljaju.

Šta da uradim da naučim dete da to ponašanje nije dobro?

Evo nekoliko nežnih saveta koji bi mogli da vam pomognu da izlečite tu njihovu želju da sve žele sad i odmah:

Samo reci NE

Nije uvek lako, svaki roditelj voli taj dečiji osmeh zadovoljstva, ali hajde da se suočimo sa tim. Popuštanje je jednostavnije od suočavanja sa dečijim besom koji bi mogao da nastane ako ne podlegnete njegovoj volji.

Ali pristajanje na svaki njihov zahtev mogao bi da nauči decu da su napadi besa prihvatljiv način da dobiju ono što žele. Zato lepo ali odlučno recite: 'Ne, nećemo to danas kupiti'. Vaše dete će možda plakati, ali znajte da radite ono što je najbolje za njega.

Ostanite dosledni

Postavljanje ograničenja (i njihovo podržavanje) je ključno za decu ovog uzrasta. Ako jednog dana odbijete njegov zahtev, ali popustite sledećeg jer vaše dete pravi scenu, lekcija koju će naučiti je 'Ne' zaista ne znači 'Ne'.

Pripremite ga unapred

Ako ste planirali da svom detetu kupite poslasticu u prodavnici, spomenite to unapred. Mališani bolje podnose stvari ako znaju šta sledi.

Pre nego što uđete u prodavnicu recite svom detetu koliko dugo ćete ostati i zbog čega ste tamo. Recite na primer: 'Danas kupujemo odeću, a ne igračke' ili 'Kupujemo samo mleko i hleb u prodavnici, bez dodataka', i ponovite to dok ulazite.

Kada uđete držite se onoga što treba i krenite na kasu. Možete dete da zaokupirate i tako što ćete ga pitati za pomoć, i oni će biti oduševljeni. Usresrediće se na to i neće tražiti ništa više.

Krenite samo da razgledate

Kada budete imali vremena, a blizu ste prodavnice igračaka, uđite na nekoliko minuta, ali objasnite svom detetu da ovog puta samo razgledate i ne kupujete ništa.

Poenta je da nauče da se svaka avantura ne završava velikom isplatom. Dakle, kada morate da kupite poklon za neko drugo dete, vaše dete će naučiti da je u redu da ne mora i ono tada da dobije nešto.

Budite spremni da odete

Ako, uprkos vašim upozorenjima, vaše dete počne glasno da moli za nešto, razmislite o odlasku bez obzira da li ste završili sa kupovinom ili ne. Recite: 'Razgovarali smo o ovome, a ti me nisi slušao. Sada moramo da idemo kući'. Onda se držite svoje reči i idite.

Pokazaćete svom detetu da zaista mislite ono što kažete, čak i ako to ste propustili stvari koje su bile obavezne da se kupe.

(Yumama)