Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti psihologa: Kako pomoći detetu da prevaziđe strah od ulaska u more

Vreme je godišnjih odmora i svi se raduju kupanju i igrama u moru. Međutim ima dece koja ne samo da ne vole da se kupaju nego se panično boje mora i brčkanja. Pročitajte savete psihologa kako da pomognete svom detetu da prevaziđe ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako objašnjava psiholog Jelena Klopotan, strah od mora je razvojno normalan i najčešće se javlja oko druge godine. 

"Strah od vode posebno je izražen kod velikih površina, mora ili velikih bazena, jer nema jasnih granica, što je deci zastrašujuće. Deca se u tom uzrastu boje svega neočekivanog, pa je dobro unapred ih pripremiti. Ne treba ih naglo spuštati u vodu jer tako gube kontakt sa tlom, što može izazvati osećaj straha i panike. Ponekad se strah od vode može pojaviti i nakon nekih nelagodnih iskustava, na primer ako se oklizne i padne u vodi ili ako im uđe voda ili spaunica u oči - pojašnjava Klopotan.

Povezane vesti

Loša iskustva

Neka deca se boje vode zbog prethodnog lošeg iskustva, ako ih je neko prenaglo stavio u prehladno more ili ih je zapljusnuo talas. Uzroci straha su raznovrsni. Ali stručnjaci su u jednom složni, ako se dete panično boji mora nikako ih ne terajte sa idejom da će se navići - jer neće. 

"Umesto stavljanja u more na silu, treba ih pokušati na neki način kroz igru pridobiti da se zainteresiraju, a onda im pokazati kroz smeh neke zgodne igračke za plažu, naučiti ih da je more jedna velika igraonica i da se ničeg ne treba bojati. Dobro je kad je više dece na plaži pa zajedno grade kule u pesku ili puštaju brodiće. Lakše će sami spontano krenuti u more kad vide jedni druge” pojašnjava pedijatar dr Džovana Armano.

I psiholog Klopotan naglašava kako je veoma važno, kad se dete boji vode ili ulaska u more, da roditelji ostanu smireni i pozitivni jer uznemirenost odraslih jača dečiji strah i osećaj nesigurnosti. 

Povezane vesti

Ništa na silu

"Dete je bolje postupno izlagati ulasku u more. Igrajte se u plićaku ili pored na plaži, lagano ga polivajte i podstičite i podržavajte u onome što ono samo želi i kad želi da radi", kaže Klopotan. 

Grubo guranje u vodu ili teranje na silu nije dobro jer će se dete samo još više prestrašiti. Neku decu treba ostaviti neko vreme da posmatraju. Mnoga se sama spontano odluče na ulazak u more kad vide da nema opasnosti. 

Naravno, ističe Klopotan, treba voditi računa da je more prijatne temperature, da je dete sigurno i zaštićeno da ne potone (stavite mu šlauf ili mišiće), da se drži iznad nivoa vode koja bi mu mogla ući u usta, nos ili oči, što je vrlo neprijatno i može uplašiti dete. 

"Dobro bi bilo da dete koje se boji ne ide u more kad su veliki talasi. Što se dete ranije dovede u tu situaciju, manja je verovatnoća da će se u kasnije bojati", rekla je dr. Armano dodavši kako je plivanje zdravo i kako deca što pre treba da počnu sa njim, a godišnji odmor idealna je prilika da dete upozna more i da cela porodica opušteno uživa u letnim radostima.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica