U nekom trenutku, deca moraju da počnu da se kupaju sama, ali mnogi roditelji nisu sigurni kada je taj trenutak. Pre nego što dozvolite detetu da se samo tušira, evo šta treba da znate.

Kada dete može samo da se tušira

U uzrastu od oko šest godina, mališani mogu da počnu da se tuširaju sami, ali pod nadzorom roditelja. Uzrast deteta je naveden okvirno, ali svako dete je priča za sebe, tako da neko bude spreman za ovaj korak i nešto pre šeste godine, neko malo posle. U uzrastu od četiri godine, većina dece ima dovoljno razvijene motorne veštine koje su potrebne da se sami svuku, operu kosu i telo. Međtuim, tek oko šeste godine će dovoljno navežbati motorne veštine da mogu dodbro da održavaju ličnu higijenu.

Da bi ovaj, za dete veliki zadatak ono uspešno savladalo, najbolje je da mu pre toga detaljno pokažete kako da se samo tušira. Svakako, važno je da i da sa njim razgovarate o tome kako da bude bezbedan tokom tuširanja, piše dreamersnursery.com.

Šta dete mora da zna da bi se tuširalo samo

Imajte na umu da dete još uvek uči o svetu oko sebe, čak i kada nam deluje kao da neke stvari razume. Zato, koliko god vam se činilo da vaš mališan sve zna, objasnite mu kako da se istušira sam:

 • Pokažite najvažnije delove tela kojima je potrebno da se posebno posveti pažnja, poput pazuha, ruku, stopala, predela iza ušiju, vrata...
 • Objasnite mu da treba da izbegava da kupka ili šampon dođu u kontakt sa osetljivim delovima tela, oput očiju, te da bude posebno pažljiv kada pere kosu.
 • Pokažite mu koje količine kupke i šampona je potrebno da koristi kada se tušira ili kupa.

Važne mere opreza

Kada odlučite da je vaše dete spremno da se samo istušira, barem na početku, pridržavajte se sledeći mera opreza, kako biste izbegli nezgode:

 • Vi kontrolišite temperaturu vode kojom se dete tušira, kako biste izbegli da se opeče.
 • Može pomoći da dete nosi japanke ili neke druge gumene papuče tokom tuširanja, kako se ne bi poklizalo.
 • Stavite neklizajuću podlogu u kadu, i to će pomoći u sprečavanju padova.
 • Možete nabaviti neku od stoličica za decu za kupanje, gde mališani mogu da sede dok peru noge i stopala, opet kako bi se izbeglo da padnu.
 • Stavite šampon i kupku na dohvat ruke u kadi.
 • Sklonite iz kade sve što bi moglo da bude opasno, poput brijača ili pilinga.
 • Uvek držite vrata kupatila malo otvorena dok se dete tušira i pobrinite se da izvadite ključ, kako se mališan ne bi zaključao unutra.
  Budite u blizini kupatila dok se dete kupa, a nije zgoreg ni da ga povremeno upitate da li mu je potrebna pomoć.
 • Dogovorite se sa mališanom da vas zove kada završi tuširanje, kako biste mu pomogli da izađe iz kade. Za svaki slučaj, stavite i neklizajuću podlogu ispred kade.

BONUS VIDEO:

Mama ne kupa decu svako veče TikTok/halliemkc

(Yumama/N. Z.)