Kada dobijete dete, količina veša koju perete i peglate se znatno povećava, a mnoge mame kažu da uključuju mašinu za veš svakodnevno, neke i po više puta.

Ne želeći da se stvaraju veće gomile veša nego što je potrebno, jedan tata je na Redditu upitao druge roditelje da li smatraju da je zaista potrebno da se detetu svako veče oblači čista pidžama. Objasnio je da se oko toga već neko vreme raspravlja sa svojom ženom, te da se ona ne slaže da dete može da obuče istu pidžamu više od jednog puta pre nego što je opere.

"Imam malo dete i osmogodišnjaka, moja žena insistira da se svako veče oblače čiste pidžame, dok ja mislim da ne moraju baš toliko često da se menjaju. Koliko dana vaša deca nose pidžame pre pranja? To se ne odnosi na letnje mesece", upitao je tata i izazravo pravu polemiku.

"Imam decu od sedam i tri godine. Oboje imaju po dve pidžame, nose ih naizmenično i obe se peru po jednom sedmično", "svako veče čista pidžama jer nam je kupanje svako veče deo rutine", "kod nas se pidžame peru svaki treći dan, a posteljina svakog petka", pisali su roditelji.

Neki od njih imaju opušteniji pristup.

"Moj sin ima pet godina, osim ako ne prospe doručak po pidžami, nosi je četiri dana", "mi koristimo test mirisom, ako se osećaju, menjaju se ili ako dete nosi pidžamu cele nedelje, takođe se menja iako ne miriše".

"Kod nas se pidžame nose sve dok su čiste. Deca imaju dve i tri godine, pa to može da bude između pet minuta i cele nedelje", još su neki od komentara.

Reč stručnjaka

Iako ne postoji utvrđeno pravilo koje morate da poštujete kada je u pitanju učestalost menjanja pidžama, ekspert za čišćenje i veš Lora Mauntford smatra da pidžame ne moraju da se menjaju svako veče – kako kod odraslih, tako ni kod dece.

"Kao i kod druge naše odeće, mnogi od nas peru pidžame previše često ili možda nedovoljno. Zapravo je dovoljno menjati pidžame nakon dva do tri nošenja, a na manje od toga ukoliko se osećaju na znoj ili se isprljaju. U suprotnom, to je bacanje novca, vode i energije", istakla je Mauntfordova za independent.co.uk.

BONUS VIDEO:

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot

(Yumama/N. Z.)