Endometrioza je prilično često stanje koje uzrokuje hronični bol u karlici. To se dešava kada tkivo slično sluzokoži materice raste na mestima pored materice. Ovo tkivo može rasti na jajnicima, jajovodima, crevima i drugim abdominalnim organima.

Mnoge žene ne dobiju dijagnozu endometrioze sve dok ne pokušaju da zatrudne, tako da često ostane nedijagnostikovana kod tinejdžerki. Međutim, endometrioza kod devojčica je relativno česta. Endometrioza je progresivno stanje, pa je mnoge devojčice mogu imati kao adolescentkinje ali nisu toga svesne. Jedan od glavnih simptoma endometrioze je hronični bol u karlici. Međutim, ovaj bol može biti teško identifikovati. Lekari možda neće postaviti dijagnozu devojčici sa jakim grčevima i bolnim menstrualnim ciklusima zbog endometrioze.

U pregledu iz 2020., istraživači su analizirali studije koje su procenjivale preko 1.000 tinejdžerki sa bolom u karlici. Lekari su dijagnostikovali endometriozu u 64% učesnica. Autori su zaključili da postoji visoka zastupljenost endometrioze kod tinejdžerki sa karličnim bolom. Takođe su istakli važnost ranog otkrivanja simptoma.

Pošto je endometrioza stanje koje napreduje tokom vremena, njegovo rano lečenje može sprečiti da se pogorša. Prema studiji iz 2015. dve trećine žena sa dijagnozom endometrioze rekle su da su iskusile simptome kao adolescentkinje. Međutim, verovatnije je da će lekari ignorisati njihove simptome u poređenju sa ženama koje su iskusile početak simptoma kasnije u životu.

Simptomi endometrioze kod tinejdžerki

Mnoge žene sa endometriozom navode da su njihovi simptomi počeli tokom tinejdžerskih godina.

Uobičajeni simptomi uključuju

 • bolne menstrualne grčeve
 • teško menstrualno krvarenje
 • neredovne menstruacije
 • krvarenje između menstruacija
 • bolan se**ualni odnos
 • problemi sa varenjem kao što su mučnina, zatvor, ili dijareja
 • bol tokom mokrenja i pražnjenje creva

Faktori rizika

Svaka žena može imati endometriozu. Međutim, određene žene jesu sklonije. Neki faktori koji povećavaju rizik od endometrioze mogu uključiti:

 • porodičnu istoriju endometrioze
 • početak menstruacije pre 11 godina
 • imaju teške menstruacije
 • imaju kratki menstrualni ciklus

Dijagnoza

Ako tinejdžerka ima simptome endometrioze, možda će želeti da razgovara sa roditeljem o konsultaciji sa lekarom. Pored toga, ako roditelj  primete da je njihovo dete doživljava česte bolne menstruacije i obilno menstrualno krvarenje, možda žele da se obrate lekaru. Lekar će tražiti od devojčice da objasni svoje simptome, koliko često se dešavaju i kako oseća bol. Nakon razgovora o simptomima, lekar može da primeni preglede i testove.

Oni mogu uključivati sledeće procedure

Pregled karlice: Tokom karličnog pregleda, lekar pipa da li ima cisti ili ožiljaka iza materice. Međutim, mogu imati poteškoća da osete manje površine zahvaćenog tkiva. 

Test snimanja: lekar može da koristi ultrazvuk  za proveru reproduktivnih organa i traženje ciste na jajnicima. Alternativno, mogu preporučiti skeniranje da bi napravili detaljnije slike stomaka.

Lekovi: Ako lekar ne vidi znakove cisti na jajnicima tokom snimanja, može da prepiše hormonsku kontrolu rađanja za smanjenje bolova u karlici i regulisanje menstruacije. Takođe mogu preporučiti agoniste hormona koji oslobađa gonadotropin, koji blokira menstrualni ciklus, ublažavajući bol. Ako se bol smanji sa ovim hormonskim lekovima, to ukazuje da verovatno devojčica ima endometriozu.

Laparoskopija: Ova vrsta operacije je jedini način da se definitivno dijagnostikuje endometrioza. Uključuje umetanje osvetljenog doskona kroz mali rez u abdomenu ili karlici. Lekar može detaljnije da vidi izrasline i uzme uzorak za analizu i potvrdu dijagnoze.
Dobijanje dijagnoze endometrioze kod devojčica, može biti frustrirajuće i zastrašujuće, i može uticati i na dete i na njine roditelje. Međutim, važno je zapamtiti da je korisno rano utvrditi endometriozu jer je ovo progresivno stanje. Za neke devojčice i žene, hronični bol endometrioze utiče na njihov svakodnevni život. To može dovesti do osećaja stresa, besa, frustracije i depresije.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald