Kupanje je obično veoma zabavno za decu, ali za roditelje često zna da bude naporno. Nakon što ste sve spremili, okupali dete, namazali ga i presvukli, onda vas tek čeka sređivanje haosa u kupatilu.

Ako je vaše dete dovoljno odraslo da se samostalno kupa, pustite ga. Ali pre nego što pustite dete da se samostalno kupa, potrebno je da se uverite da ono zna to bezbedno da uradi i da razume kako treba da se opere.

Evo nekoliko koraka koje treba da naučite dete kada je samostalno kupanje u pitanju:

Glavna stvar je sigurnost

Detetu objasnite da dok je samo u kupatilu treba samo da se opere, a ne da se zabavlja. Budite sigurni da neće pokušavati da sazna koliko dugo može da se diše pod vodom i slične stvari jer i plitka voda može da napravi probleme kod dece.

Naučite ga koji pravac je pravilan

Recite svom detetu da treba da se kupa odozgo prema dole, da prvo pere glavu i redom se kreće prema nogama. Tako isto i da se ispira, i bićete sigurni da će izaći čisto od glave do pete.

Razumna količina šampona i gela za tuširanje

Ovo je veoma važna tačka na koju roditelji često zaboravljaju. Važno je da pokažete detetu koliko šampona treba da uzme da bi opralo glavu, odnosno koliko gela za tuširanje treba da opere telo.

Dete, kupanje, pranje kose
Shutterstock Pranje kose kod dece

Šamponiranje kose

Deca obično ne vole da peru kosu, a ako to treba da urade sami, onda postoji mogućnost da će jednostavno to preskočiti ili neće dobro uraditi. Zbog toga, priskočite im u pomoć, posebno ako su u pitanju devojčice sa dugom kosom.

Nema mehurića

Objasnite detetu kako da zna da se dobro ispralo - ako u vodi nema novih mehurića, onda je sve u redu.

Važni delovi tela

Uobičajeno je da deca zaborave da operu vrat, iza ušiju, ispod pazuha i genitalije. Zbog toga im treba objasniti da su ti delovi tela posebno prljavi i da je važno da ih pravilno operete.

Kupanje, dete
Shutterstock Dete se kupa

Obuka na lutki

Da biste bili sigurni da vaše dete razume sve što mu kažete, zamolite ga da okupa lutku ili neku drugu igračku. Vežbajući na lutki, dete će bolje znati da se opere.

Korišćenje peškira

Pravilno brisanje peškirom nije lako. Uverite se da peškir nije prevelik za dete i pokažite kako se postepeno briše od glave do pete.

(Yumama)