Redovno pranje ruku je jako važno, kako zbog higijene, tako i zbog prevencije različitih bolesti koje se mogu preneti ovim putem. Kada je reč o mališanima, oni najčešće ili obožavaju da peru ruke i to rade "milion" puta dnevno ili baš mrze i roditelji nikako ne mogu da ih nateraju na to.

Ukoliko kod kuće imate dete koje baš i ne voli da pere ruke, evo šta može pomoći da to ipak počne redovno da radi.

Objasnite mu zašto je pranje ruku važno, možda će to pomoći detetu da razume da na ovaj način štiti svoje zdravlje, a sve bakterije "šalje" niz odvod.

Perite ruke zajedno. Nema potrebe ništa mnogo da objašnjavate u vezi sa tim, prosto perite ruke zajedno i mališanu će to vremenom postati navika, piše todaysparent.com.

Neka vam to postane rutina. Recimo, neko vreme opominjite dete da opere ruke pre svakog jela, nakon upotrebe toaleta i slično. Kada shvati da je to rutina, poput odlaska da piški, neće biti potrebe da o tome vodite neku veliku diskusiju.

Neka pranje ruku detetu bude lako i dostupno. Recimo, ako je dete malo, držite steper ispred lavaboa, kako bi dete moglo da dohvati slavinu kada se na njega popne. Takođe, gledajte da mu sapun bude na dohvat ruke, a neće škoditi ni da kupite neki šareni ili u određenom obliku, kako bi dete imalo želju da ga koristi.

Naučite ga tehniku. Ako vas mrzi da stalno ponavljate, možete da zalepite slike iznad lavaboa, na kojima je korak po korak prikazano kako se peru ruke – kvašenje, dodavanje sapuna, trljanje, ispiranje, sušenje. Ukoliko vam se ne dopada opcija kačenja slika ili postera na zid, svakako možete detetu dati ove instrukcije i usmeno.

Personalizujte dečji sapun. Neke mame kažu da im pomaže da detetu kao poklon za neki od praznika kupe dečje sapune, a mališani zatim na bočicu upišu svoje inicijale ili ime i to im predstavlja posebno zadovoljstvo kada peru ruke.

BONUS VIDEO:

Trik za kupanje beba koje ne vole vodu Instagram/tinyheartseducation

(Yumama/N. Z.)