Česta nedoumica novopečenih roditelja je koliko često treba kupati bebu. Jedni smatraju da to treba da bude svakodnevni ritual pred spavanje, dok pak stručnjaci savetuju da je dovoljno dva puta nedeljno. Ako vam to zvuči malo, najvažnije je da joj temeljno očistite deo tela koji je pokriven pelenama, odnosno da guzu operete svaki put kada beba kaki.

Za kupanje bitno je da temperatura vode ne bude previše hladna ili topla, idealna je između 35 i 37 stepeni. Ukoliko ne možete da izmerite temperaturu vode, proverite je svojom nadlakticom. Iako postoji niz proizvoda za negu bebine kože, nemojte da preterujete, pojednostavite stvari i koristite samo hidrantnu kupku bez parfema i boja.

Kada kupate bebu sapunom ili kupkom, ograničite vreme kupanja na manje od pet minuta da biste izbegli sušenje kože i iritaciju. Uklonite penu sa kože što brže pa dobro isperite čistom vodom. Veoma je važno da kožu ne trljate jako. Šamponi su slični sapunima i njihovo prečesto korišćenje može da iziritira kožu glave i da ukloni prirodnu masnoću sa kose. Većini beba dovoljno je prati kosu šamponom jednom nedeljno. Ako je vaša beba sklona ekcemu ili ima alergijski dermatitis, koristite što manje sapuna.

I za kraj najvažnije je da bebu dobro osušite, ne grubim trljanjem već blagim tapkanjem velikim peškirom.

Beba, osmeh, kupanje
Shutterstock Nasmejana beba

(Yumama)