Uspavljivanje dece najčešće nije nimalo lak zadatak za roditelje. Uspostavljanje navika i pridržavanje rituala pred spavanje može da pomogne da mališani malo brže utonu u san, neke namirnice mogu da pomognu da spava cele noći, ali od pomoći mogu da budu i još neki trikovi. 

Mnoge mame i tate deci čitaju pred spavanje, neki im puštaju umirujuću muziku, a klinički psiholog Elena Makarova je za portal aif.ru otkrila šta su najbolje opcije.

Prvo i najvažnije, ona kaže da bi igranje sa detetom u večernjim satima trebalo da bude takvo da umiruje mališana, umesto da isprovocira nekakav izliv emocija ili da podstakne fizičku aktivnost.

"Ako se pripremamo unapred, to znači da te večernje dečje aktivnosti treba polako da se privode kraju. Pokušajte da igru zaokružite na neki logičan način. Na primer, dete se igra autićima. Ako završite igru tako što se auto pokvario ili doživeo nezgodu, teško da će dete pristati da ode na spavanje. Umesto toga, pomozite detetu da zaokruži priču tako da je vozač završio sve svoje dnevne zadatke i parkirao je auto u garažu", savetuje Makarova.

Ona, pak, ističe, da možda nije pametno završiti večernju igru tako da sve igračke vratite na mesto.

"Ako je dete imalo neki interesantan zaplet u priči, onda je važno da sklonite samo nepotrebne igračke, a one koje su važne da se igra sutradan nastavi ostaju. Naravno, ne pričamo o tome kada se igra odvija po celom stanu, već ukoliko su igračke na takvom mestu da dete može sutradan da nastavi igru, onda će to doprineti razvoju njegove sposobnosti da završi zadatak, da mu se kasnije vrati", kaže ona.

Makarova ističe da aktivne igre nisu poželjne uveče, već su bolje one umirujuće. Na primer, igranje u kadi napunjenoj toplom vodom može da bude opuštajuće.

"Možete da zabavite mališana brodićima koji plutaju po vodi ili figuricama koje se zalepe za zid kade. Umirujuće igre uključuju i blagu masažu, pevanje pesmica i šale".

Klinički psiholog kao jedan od načina na koji možete da zaokružite večernju igru navodi i "stavljanje igračaka da spavaju".

"Možete da napravite krevet sa malim jastukom i ćebetom za lutku ili zeku, i tako pomognete detetu da se spremi za spavanje, imitirajući taj trenutak igračkom".

U vezi sa puštanjem muzike decipred spavanje, Makarova ističe da neka deca ne vole zvuke dok tonu u san.

"Dobra tehnika za stariju predškolsku decu je da razgovarate sa njima o najprijatnijim trenucima u toku dana, da izrazite zahvalnost za nešto. Na primer, možete da razmislite i izbrojite koliko puta ste u toku dana rekli ’hvala’", predlaže ona.

Makarova kaže da su roditelji nekad deci izmišljali priče pred spavanje, a sada se to retko radi. "Delovi ovih priča mogu biti realni događaji koji se dešavaju vašem detetu, kao i predlozi za rešenja situacija u kojima se ono nađe", savetuje klinički psiholog kako da brže uspavate dete.

BONUS VIDEO:

Trik za uspavljivanje bebe TikTok/liangyue3

(Yumama/N. Z.)