Za dete je korisnije da mu priču za laku noć čita tata nego mama.

Prema novom istraživanju Univerziteta Harvard, tatina interpretacija priča deci pomaže da više koriste maštu. Istraživači tvrde da je to bolje i za razvoj govora. Nakon što su im godinu dana čitali priče za laku noć, kod devojčica je primećen napredak u razvoju govora, i to kod onih kojima je priče čitao muškarac.

"Uticaj je ogroman, posebno ako su tate počele čitati svojoj deci priče pre navršene druge godine", rekla je istražiteljka Elizabeta Djurma. "Budući da se čitanje najčešće smatra ženskom aktivnošću, deca su više uključena kada im tate čitaju, to im je posebno iskustvo", objasnila je. Otkrila je i da muškarci i žene imaju drugačiji pristup ovom zadatku. Žene više postavljaju konkretna, pitanja kao što su "Koliko jabuka vidiš?", dok je muškarcima draže da postavljaju apstraktna pitanja. "Tate će pre reći: 'Pogledaj, daske. Sećaš li se kad sam u kamionu vozio daske?' Ovo je odlično za razvoj govora kod deteta jer mora više da koristi mozak. Veći je izazov", objasnila je Elizabeta.

Džastin Kolsn, stručnjak za roditeljstvo, objasnio je da čitanje proširuje vokabular kod dece. "Pomažemo im da se osećaju sigurno, a to može imati pozitivan uticaj na njihovu sposobnost učenja". Stručnjaci se slažu da dobra knjiga obogaćuje rečnik i razvija maštu, a čitanje donosi i mnoge druge pogodnosti. Čitanje pomaže deci u poboljšanju koncentracije, ali i u sabiranju misli, jer priče imaju strukturu koja podstiče mozak da povezuje uzroke sa posedicama i odvaja bitne događaje od nebitnih. Priče za laku noć deo su odrastanja mnogih, a ova tradicija ima mnoge prednosti za sam razvoj deteta.

Istakao je 5 prednosti čitanja priča za laku noć.

1. Stvaranje rituala i rutine uspavljivanja

Uspavljivanje deteta često je težak izazov za roditelje. Stručnjaci za razvoj dece kažu da im može pomoći doslednost i uspostavljena rutina pre spavanja, a priče za laku noć dobar su način za to. One ispunjavaju želje i potrebe svakog deteta.

2. Miran prelaz iz dana u noć

Vreme odlaska na spavanje može biti nezgodno vreme, posebno ako oba roditelja rade puno radno vreme, a deca imaju puno vanškolskih aktivnosti. Nakon večere i domaćih zadataka, kupanja i pranja zuba, odlazak na spavanje može biti teška gnjavaža. Čitanje i pričanje priča za laku noć pomoći će i deci i roditeljima u mirnom prelasku iz budnog stanja u stanje spavanja. 

 3. Pomoć roditeljima da se zbliže sa detetom nakon napornog radnog dana

Vreme koje roditelji sa decom provode mazeći se u krevetu, razgovarajući, čitajući i pričajući priče, dobro je vreme za druženje. Na taj način deca će dobiti pažnju koju najviše i žele.

4. Pomaže u razvoju govora kod deteta

Deca kojoj se čitalo i koja su slušala priče imaju bogatiji rečnik od dece sa kojom se samo razgovaralo bez čitanja priča.

5. Podstiče razvoj mozga

Mozak dece kojoj se čitalo i koja kod kuće imaju više knjiga pokazuje veću aktivnost u delu leve hemisfere. Taj deo mozga je vrlo aktivan kad starija deca čitaju sama sebi, ali se aktivira i kad mlađa deca slušaju priče. Deca koja su bila puno izložena knjigama i čitanju kod kuće, u rezultatima su pokazivala veću aktivnost u delovima mozga koji obrađuje vizuelne asocijacije, iako su samo slušala priču i nisu gledala nikakve slike.

Zapratite nas i na Instagramu!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

'Nekoliko meseci nakon što se moja ćerka rodila postao sam član jedne roditeljske grupe u blizini naše kuće, u čemu me je supruga podržala. Ona je čula za tu grupu od drugih majki koje je upoznala. Sve je bilo potpuno logično. Ja sam bio roditelj koji ostaje kod kuće. Ako je zaista potrebna snaga i volja za odgajanje deteta, zašto u to ne bih uključio druge muškarce i žene koji su takođe euforični, ali i anksiozni kada je roditeljstvo u pitanju. Međusobna podrška nas dvoje, plus bake i deke koje žive blizu su ogromna prednost, ali i dalje nema razloga da ne prihvatim svu pomoć koja se pruža. ... I mamama je potreban podsetnik da nisu same. I sada, u 2020. godini je ideja o ocu koji je kod kuće sa detetom je mnogima čudna. Ulazak u grupu drugih roditelja mi je dao taj osećaj normalnosti. Nega bebe sa suprugom me je opustila, ali sam i dalje imao manjak samopouzdanja van kuće. Stalno sam razmišljao o mišljenju drugih ljudi. Odlazak u grupu roditelja to nije promenio, ali mi je dao samopouzdanje sa bebom.' ... ✨Priču jednog tate koji je otvoreno govorio o tome da je i njima, baš kao i mamama, preko potrebna podrška i pomoć drugih roditelja, možete pročitati na našem sajtu, a link vam ostavljamo u opisu profila. . . . . . #tate #tata #tataibeba #tatinodete #tatinkutak #otac #roditelji #roditeljstvo #beba Foto : Shutterstock

Објава коју дели Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) дана 4. Јун 2020. у 3:45 PDT