Ćebence za bebu je divan poklon koji ćete sigurno dobiti od nekoga. Kako je došlo hladnije vreme, sigurno već razmišljate da je vreme da ga iskoristite i svoje mezimče pokrijete kako mu ne bi bilo hladno.

Međutim, treba da znate da prerano uvođenje ćebeta ili neke druge meke posteljine može da poveća rizik od SIDS-a (Sindroma iznenadne smrti novorođenčeta). Najsigurnije je da sačekate da vaše dete bude dovoljno staro kako biste mu ponudili ćebe ili drugi pokrivač, a evo kako da znate da je pravo vreme.

Budući da se beba može ugušiti pod ćebetom, najsigurnije okruženje za njeno spavanje je goli krevetić u kom nema pokrivača, branika, jastuka, plišanih igračaka i sličnih stvari. Jedina stvar koja je vašoj bebi potrebna noću je čaršaf koji je čvrsto uvučen sa svih strana.

I nemojte da vam dovode u iskušenje razne reklame koje nude specijalne dušeke ili druge površine koje se prodaju za smanjenje rizika od SIDS-a, jer nije dokazano da deluje, a potencijalno mogu da budu i opasne.

Kada mogu bebu da pokrijem ćebetom?

Ne postoji zvanična starost koja se smatra potpuno bezbednom za korišćenje ćebeta, jorgana ili drugih pokrivača, ali većina medicinskih stručnjaka smatra da meka posteljina predstavlja malu opasnost u krevetiću za zdrave bebe nakon 12 meseci starosti, a idealno je da imaju 18 i više meseci.

Zato je najbolje da odložite pokrivanje svoje bebe najmanje dok ne napuni 18 meseci jer bi moglo da se zapetlja u njega, ako je mlađe. Posle 18. meseca, tanko ćebe i mali pokrivač mogu da se koriste, a mogu čak i postati važan deo rutine uspavljivanja.

Imajte na umu i da meka posteljina i dalje nije dozvoljena, čak i ako planirate da stavite bebu da leži na ćebetu, a ne ispod njega. I dalje bi moglo da se umota oko nje dok se kreće u snu.

Beba, spavanje
Shutterstock 

Kako da zagrejem bebu bez ćebeta?

Ako se brinete da je bebi hladno, a mlađa je od 12 ili 18 meseci, možda je najbolje rešenje da koristite vreću za spavanje. Ova jednodelna odeća napravljena je da pokrije telo vaše bebe, ali ne i njenu glavu.

Ako je vaša kuća ili bebina soba izuzetno topla, možda joj neće ni trebati dodatni sloj. Idealna temperatura za dobar san je između 20 i 22 stepena, u svim godišnjim dobima. Pregrevanje bebe takođe može da poveća rizik od SIDS-a.

Ako se pitate kako možete da znate da li je bebi toplo noću, opipajte njen potiljak. Koža koja je hladna na dodir govori da joj je potreban još jedan sloj, a ako je koža topla ili primetite da se beba znoji, prevruće joj je.

(Yumama)