Kada beba stigne na svet, moramo da se pobrinemo da joj bude dobro, da je uvek nahranjena, sa čistim pelenama, umirena. Jedna od najvažnijih stvari o kojim moramo da se pobrinemo jeste to da bebina soba bude dovoljno topla, naročito zimi, kako bi u miru mogla da spava, da joj bude udobno.

Obično se preporučuje da temperatura bebine sobe bude od 16 do 20 stepeni celzijusa. Iako se svima čini da je to možda malo hladno, stručnjaci kažu da je to najsigurnije i najprijatnije za bebin san.

Kako da ugrejem bebinu sobu?

Nije preporuka da radijator bude uključen sve vreme. Ukoliko je hladno, ugrejte prostoriju tako što ga uključite na slabiju temperaturu. Termostat je dobro da imate u toj prostoriji, jer će vam pomoći da pratite temperaturu tokom zimskih meseci. Krevetac ne treba da bude blizu prozora ili bilo kakvog ventilatora odakle duva. Vazduh ne treba da bude suv, pa obratite pažnju. 

Kada beba treba da ide na spavanje?

Kupanje pre spavanja je veoma lep način da se beba ugreje i umiri, a to joj je ujedno i signal da je vreme za spavanje. Nakon kupanja odmah obrišite i obucite bebu. Najbolje bi bilo da već pola sata posle kupanja spava, jer će se u suprotnom razigrati. najbolje bi bilo da bude obučena u bodi koji prekriva i stopala i ručice.

Kako da znam da je bebi hladno?

Nekada, uprkos svemu što ste obezbedili, niste sigurni da li je bebi previše toplo ili previše hladno. Najbolji način da proverite da li joj je hladno ili toplo preko stomaka ili vrata. Nemojte proveravati na rukama i stopalima, jer ona ne pokazuju pravu telesnu temperaturu.

izvor: yumama