Iako će beba možda spavati neko vreme u krevetu uz majku, većina roditelja želi da kada beba dođe kući ima spremnu sobu. Evo koji nameštaj i pribor su vam potrebni za prvih nekoliko meseci, kao i kako da taj izbor bude kvalitetan, ekološki i finansijki isplativ.

Pri uređenju sobe za bebu najvažnije su tri stvari: zdravlje, bezbednost i udobnost. Ovo je pet koraka koje ne bi trebalo da preskočite prilikom opremanja sobe za bebu!

1. Svetli zidovi i podovi
Bez obzira na to koliko je velika bebina soba, dobro je da bude sveže okrečena i to svetlim bojama. Uvek možete da napravite iakcente pomoći parcijalno obojenih zidva ili nalepnica, ali soba generalno treba da bude svetla. Birajte boje na akrilnoj osnovi, ekološke. bez ikakvih razređivača. Isto važi i za pod: lagana i topla podna obloga koja nije previše teška za održavanje je najbolji izbor. Kasnije možete tepisima dodati na kvalitetu i udobnosti. Tepih ili itison preko celog poda je teško održavati i nije pogodan zbog alerigija, a naročito ne ako u kući već postoji i kućni ljubimac.

soba za bebe2.jpg
Shutterstock 

2. Održiv nameštaj
Najvažniji element za zdravu i bebednu sobu bebe jeste nameštaj koji je idealno napravljen od održivih prirodnih materijala, najbolje od dveta, koji je profesionalno montiran. Kvalitetan i jednostavan dečiji nameštaj koji ima i ekološki pečat je obično skuplji, ali je prednost jer dugoročno je dobar za zdravlje deteta i njegova trajnost je duža, tako da će to imati i efekat uštede. Ovakav nameštaj mogu koristti i druga deca, može s elako prliagoditi ili prepraviti, a na kraju i prodati.

Krevetac za bebe

Za sobu za bebe veoma je važan bezbedan i kvalitetan krevetac ili krevetić: to znači da on treba da ima zaštitne šipke sa razmakom od 4,5 do 6,5 cm. Ovo će obezbediti da beba ne može da ispadne dok spava ili se provuče.

Dečiji dušeci, navlake i vreće za spavanje treba da budu bez štetnih materija. Da biste sprečili opasnost od pregrevanja, gušenja i samim tim sindroma iznenadne smrti odojčadi, izbegavajte jastuke, ćebad i mazne igračke u bebinom krevetu u prvim mesecima života.

krevetac.jpg
Shutterstock 

3. Sto za presvlačenje sa integrisanom komodom
Bebina soba je nezamisliva bez stola za presvlačenje, a idealan je model koji se sastoji od jedinice za presvlačenje i komode. Dodatak za prepovijanje se obično može ukloniti, što znači da možete nastaviti da koristite komodu nakon toga. Ako je komoda dovoljno velika, u početku možete i bez garderobera, u nju da odlažete pelene i bebinu odeću. Ovaj sto bi trebalo da ima visoke ivice i da bude visok najmanje 85 centimetara kako biste mogli da zauzmete udoban položaj prilikom menjanja pelena.

soba za bebe3.jpg
Shutterstock 

4. Police i kutije

Ovde vredi izabrati proširivi sistem polica za koji možete zamisliti da će se dopasti vašem detetu kada malo poodraste i kada počnu da se gomilaju igračke i knjge. Ako ne želite da investirate u police, allternativa bi bile kutije za odlaganje igračaka.

komoda za decju sobu.jpg
Shutterstock 

police za decju sobu.jpg
Shutterstock 

5. Kutak za udobnost i igru
Ako je bebina soba dovoljno velika, napravite kutak u kojem ćete se vi osećati lepo dok ste sa bebom. Nabavite fotelju po izboru ili stolicu na ljuljanje.

fotelja za decju sobu.jpg
Shutterstock 

Kutak za igru
U prvih nekoliko meseci života, beba će uglavnom spavati, jesti i ležati u vašem krilu. Međutim, ona će vrlo brzo početi da puže i otkriva svet. Stoga je mala igraonica sa udobnim tepihom ili prostirka za igru važni. I ovde obratite pažnju na netoksične materijale, investirajte u drvene igračke i izbegavajte plastiku.

tepih za decju sobu.jjpg.jpg
Shutterstock 

Umerena dekoracija
Akcenti kao što su zavese, noćna svetla ili uređaj za muziku doprineće udobnosti. Mobilne uređaje nikako ne treba držati na stolu za prepovijanje ili uz kreveta.

zavese u sobi za bebe.jpg
Shutterstock 

Ne zaboravite da ovde važi pravilo "manje je više", posebno za igračke i dekoraciju: u prvim godinama života, bebe i mališani su zadovoljni sa malo stvari, a manje je korisnije za razvoj deteta, jer se vaša deca mnogo intenzivnije koncentrišu na svoje igračke i duže provode sa njima.

BONUS VIDEO

Ideje za uređenje kupatila TikTok/ whataboutdesign


Izvor: Yumama