Ukoliko je vaša beba često plačljiva tokom toplih letnjih dana, postoji velika šansa da joj je vrućina. Ne brinite, visoke temperature mogu učiniti bebu razdražljivom, da joj je neprijatno ili čak da dehidrira. Zbog toga je važno da znate kako da pomognete bebi po toplim danima.

"Roditelji ne bi trebalo da paniče ako im se bebi ili detetu postane vruće i uznemire se jer se to može lako popraviti. Međutim, ono što je najvažnije je da znate kako da sprečite da stvari postanu ozbiljne, kako da uočite znake dehidratacije ili toplotnog udara, i da preduzmete brze mere", kaže pedijatar.

Pre svega važno je da uverite da vaša beba dobija dovoljno tečnosti.

"U veoma vrućim danima, bebama će možda trebati i do 50 odsto više majčinog mleka. Zato se pobrinite da ih dojite što češće i koliko god da traže. Ako koriste mlečne formule, može im se ponudi i manja količina prokuvane i ohlađene vode pored normalne hrane", kaže doktor.

Dojenje, plaža, more
Shutterstock Mama doji bebu na plaži

Obratite pažnju na znake dehidratacije kod vašeg mališana, oni mogu uključiti suva usta, manje suza kada plaču, manje mokrih pelena (manje od 6 dnevno) i slabiju energiju.

Uvek se obratite svom lekaru ako ste zabrinuti za bebino zdravlje.

Trikovi da snizite temperaturu oko bebe u vrućim danima

"Ako je vašoj bebi ili detetu hladno, pokušajte da umotate nekoliko kockica leda u pamučnu pelenu. To možete staviti u bebina kolica ili u krevetić tokom noći i na taj način će se smanjiti temperatura oko vaše bebe. NAravno, vodite računa kuda se taj led topi, da beba ne bude u mokrom", rekao je doktor.

Drugi način da snizite temperaturu vašeg mališana jeste da ih pustite u mlaku kupku.

Ovo je idealno da im pomognete da se opuste pre spavanja i da im olakšate san.

Beba, spavanje, traka
Shutterstock Beba spava sa trakom na glavi

Odabir prave odeće za dete je od velikog značaja po toplim danima.

"Nošenje prave odeće je ključno. Najbolje je široka lagana odeća koja prekriva i ruke i noge. PReporučuju se prozračne tkanine kao što je pamuk. Šeširići sa širokim obodima su od velikog značaja, kao i naočare za sunce", kaže doktor.

On savetuje i da ako primetite da je detetu vrućina, nema ništa loše u tome da im skinete odeću i pustite ih da budu samo u pelenama.

(Yumama)