Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA, NE MOGU DA SPAVAM: Rutina je važna! Ovako ćete pomoći detetu da zaspi, a 5 signala pokazuje da mu treba dremka

Pogledajte sve što treba da znate o spavanju predškolaca.

 Kako da dete lakše zaspi Izvor: Shutterstock

Predškolcima je potrebno 10 do 13 sati sna dnevno. Važno je da postoji rutina, pa odredite vreme kada se odlazi u krevet i kada se ustaje ujutru.

Možda će vas zanimati

Da li su predškolcu potrebne dremke tokom dana?

Mnogi predškolci odspavaju svoje sate tokom noći, pa nemaju potrebe da spavaju tokom dana. To je u redu. Postoje i oni koji i dalje imaju potrebu da odspavaju tokom dana nekih sat vremena. To se dešava ako dete ne spava dovoljno noću, ako je hipeaktivno, trlja oči, nervozno je. Aktivni predškolci koji se bave nekim sportom možda će imati potrebu da odspavaju tokom dana, a ako ne, svakako treba da se odmaraju.

Kako da pomognem detetu da dovoljno spava?

Rutina je veoma važna, ali isto tako i udobna soba u kojoj će se dete osećati dobro. Ne zaboravite i rutinu pre samog spavanja, koja može uključiti odlazak u kupatilo, kupanje, oblačenje pidžame, pranje zuba, čitanje knjige.

Ugasite ekrane bar sat vremena pre odlaska u krevet i nemojte ih držati u spavaćoj sobi.

Soba u kojoj dete spava treba da bude mirna i udobna. Neka dete odabere svoje ćebence i igračku sa kojom će spavati. Ako se dete plaši mraka, možete da uključite neku zagušenu lampu. Spavanje može otežati i to ako dete uvek zaspi na drugom mestu, pa onda posle u svom krevetu ne može.

Šta ako moje dete ima problema sa spavanjem?

Uobičajeno je da deca u ovim godinama ne žele da odu u krevet i da se bude noći. Mnogi mališani imaju noćne more i zbog toga ne mogu da zaspe.

Ako se dete budi tokom noći i zove vas, probajte da se ne odazovete baš odmah. Dajte mu priliku da zaspi samo, bez vaše pomoći. Ako je uplašeno i uznemireno, onda ga ne ostavljajte samo, već idite da mu pomognete i da ga umirite. kada umirite dete, objasnite mu da je vreme da se spava.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica