Svaka beba u nekom trenutku iz nekog razloga počne da odbija da spava. A kada dete ne spava, i mama i tata moraju da budu budni. Ovo zaista može da iscrpi roditelje, naročito kada je beba mala.

Zašto beba neće da spava?

1. Previše je uzbuđena da bi zaspala

Bez obzira na to da li ste se igrali, gledali crtane filmove ili se kupali, postoji mogućnost da je detetu previše zabavno, pa prosto ne želi da prekine to snovima.

Rešenje za ove situacije je uvek noćna rutina koju uspostavite sa bebom. Pre odlaska u krevet neka ima pripreme, koje uključuju kupanje, umirivanje, masažu. Ugasite ekrane i smanjite buku. To će je umiriti, a ona će biti spremna za snove. Obratite pažnju i na svoje raspoloženje. Ako ste napeti, beba će to osetiti, a njoj je potrebno smirenje.

2. Osetljiva je na okruženje

Možda bebi ne prija okruženje u kom se nalazi, ma koliko se vi trudili da opremite sve savršeno. Možda joj ne prija odeća u kojoj je, Nekada je nešto golica, ili pak čuje zvuke vaših telefona iz druge prostorije. Danju bebe lako ignorišu ove zvuke, jer je svakako bučnije, a noću je to mnogo teže.

Savet je da probate da prilagodite bebi njenu okolinu. Ako niste sigurni šta joj smeta, prvo probajte da promenite pidžamu, potom posteljinu... Ugasite svetla, zatvorite vrata.

3. Ne dobija dovoljno svetlosti tokom dana

Zbog toga što je previše u mraku, beba može imati problem da zaspi uveče. Danju je potrebno da bude na svetlosti.

Savet je da ujutru čim ustane beba vidi svetlo. To smanjuje melatonin, koji treba da se luči noću, dok spavamo u mraku. Kada hranite bebu, kada se igrate, potrudite se da budete na dnevnoj svetlosti.

4. Voli da jede noću

Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto beba ne može da zaspi. Ako bebu hranite odmah pre stavljanja u krevetac, ona će san povezivati sa dojenjem.

Savet je da probate da između hranjenja i spavanja ubacite rutinu, koja će uključiti uspavljivanje. Takođe, probajte da ne dojite bebu u spavaćoj sobi, pa će tako naučiti da je to prostorija samo za spavanje.

5. Ne može da zaspi bez vas

Bilo da je ljuljate ili joj pevušite, vi ste u njenoj blizini uvek, pa ona ne može da zaspi ako niste tu.

Nije rešenje da potpuno okrenete leđa. Probajte da polako smanjujete vreme svake noći, a možete bebi dati i ćebence koje će je umirivati.

6. Vi ne možete da gledate bebu kako se muči

Ni sami ne zaspite istog momenta kada legnete u krevet. Isti slučaj je i sa bebom. Potrebno joj je vreme za to.

Savet je da probate da je pustite par minuta da se sama uspava. Verovatno će vrlo brzo utonuti u san, a ako često dolazite, možete je razbuditi.

izvor: yumama