Gotovo je neminovno da deca koja idu u vrtić dođu u kontakt sa raznim virusima i bakterijama. Vrtićke bolesti su česte, nemojte ih se previše plašiti. Ipak, kako biste izbegli da dete bude stalno bolesno i prehlađeno, važno je da obratite pažnju na njegov imunitet.

Kako da ojačate imunitet deteta?

1. Dojite, ako možete. Dobro je koliko god uspete da dojite dete. Mleko ima neverovatne benefite po bebin imunitet i celokupno zdravlje.

2. Zdrava ishrana je važna. Sveže salate neka budu deo svakog obroka. Sveže voće je takođe neverovatno zdravo. Ishrana treba da sadrži povrće, žitarice celog zrna, meso, mlećne proizvode.

3. Uključite masne kiseline iz ribe ili semenki u detetovu ishranu. Omega-3 masne kiseline su odlične za jačanje imuniteta.

4. Dete mora da spava dovoljno, a količina sna zavisi od godina. Ovo je jedna od najvažnijih stvari za imunitet.

5. Nemojte preskakati vakcine iz redovnog kalendara vakcinacije.

6. Smanjite stres koliko god možete. Trudite se da dete vodi jednostavan, miran i veseo život. Nemojte da dozvolite da bude okupirano stresom i u bude u okolini koja mu ne čini dobro.

7. Kretanje je važno. Obratite pažnju da li se dete igra, trči, druži sa drugom decom ili radije sedi pored ekrana. Kretanje je mnogo važno za imunitet.

Kako da smanjite širenje bolesti?

  • Naučite dete da pravilno pere ruke
  • Naučite ga da ne treba da dira rukama oči, nos, usta
  • Pokažite mu kako se koristi maramica i da uvek mora da je baci
  • Obratite pažnju i na sopstveno zdravlje
  • Bolesno dete nemojte voditi u vrtić

izvor: yumama