Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI I VAŠE DETE USTAJE PREVIŠE RANO UJUTRU: Mama otkriva trik - ovih 5 stvari će vam pomoći da promenite navike

Mnogi mališani su pravi ranoranioci. Ipak, bilo bi dobro da odspavaju malo duže. Jedna mama i konsultant za spavanje objašnjava kako da pomognete detetu da promeni navike

 da li se i vase dete budi rano ujutru_555192658 Izvor: Shutterstock

Često slušamo o tome kako dete neće da zaspi. Međutim, postoji mnogo roditelja čiji mališani ustaju ujutru vrlo rano.

"Ljudi često pričaju kako je ustajanje oko sedam idealno. Kod nas je šest sati normalno", ispričala je mama Keti Palmer, koja je inače konsultant za spavanje.

možda vas zanima

"Neka deca ustaju u pet sati, što nije retko. Ipak, to ne znači da i vi morate da ustanete tad. Zapravo, mi podstičemo roditelje da u to vreme ne započinju dan, jer će posle imati problem sa čestim dremkama tokom dana", objasnila je, dodavši da prekidanje ove navike kod deteta nije nimalo lak proces.

Deca, zapravo, ustaju tako rano jer su do tad lepo odspavala i potpuno napunila baterije.

"Često roditeljima govorim da uče decu da čekaju sedam sati ujutru. Može to biti i šest, ukoliko dete baš rano ustaje", objasnila je.

Evo njenih saveta:

1. Uspostavite rutinu

Gladno dete neće otići na spavanje. Može se desiti, naročito ako su mali, da ne jedu dovoljno uveče. Podstaknite dete da se lepo najede, pa će samim tim i duže spavati ujutru.

2. Možda je detetu samo hladno

Možda dete ustaje rano samo jer mu je ujutru vrlo hladno. "Telo nam obično spusti temperaturu ujutru oko 4 sata. Postarajte se da u sobi bude toplo, da je dete lepo obučeno dok spava i da je dovoljno pokriveno.

3. Promenite svetla

Svetlost utiče na melatonin, hormon koji se luči dok spavamo. "Ujutru nam ne ostaje mnogo melatonina, pa svetla mogu da probude dete. Obično su to belo, zeleno ili plavo svetlo. Narandžasto, ružičasto i crveno ne utiču na naš san", objasnila je.

Može ih probuditi čak i svetlo koje dolazi iz hodnika, ako ste ostavili blago otvorena vrata.

Ako se dete plaši mraka, probajte sa bojama svetla koje ne utiču na san.

4. Naučite dete da se umiri

"Bilo bi dobro da naučite šro pre dete da se samo umiri, pa i uspava, jer će onda to moći da uradi i ujutru kada se probudi. Naravno, ne treba ignoristi dete, ali se potrudite da ne budete neophodni uvek za san", rekla je Keti.

5. Probajte sa upotrebom alarma

"Ako dete ustaje inače u pet, nemojte odmah alarm da pomerite za sedam sati. Dete neće moći da čeka toliko dugo. Radite to postepeno, kako bi dete bilo u stanju da sačeka", objasnila je.

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica