Imamo gotov obrok začas, a za razliku od ribe, nema dosadnog čišćenja kostiju, dugotrajne pripreme, straha da se dete zagrcne koščicom. Riblji štapići zvuče kao odlično rešenje za brz dečiji obrok. Da li je baš tako?

Svi znamo da je riba vrlo zdrava, pa mislimo da će i štapići doneti kvalitetne hranljive materije našem detetu. Obično osnovu ovih štapića čine skrob, pšenično brašno, kvasac, a ribe skoro i da nema. Ako biste pogledali deklaraciju, postotak ribe bi bio veoma mali u odnosu na sve ostale sastojke.

Kada se priprema riba u industriji, otpad je neminovan. Sve ono što preostane od mesa stavlja se u razne paštete i prerađevine. Posle prerade takođe ostaje otpad. Baš od tog otpada nastaju riblji štapići. Ti delovi ribe se, uz dodatak aditiva, paniraju, pohoju u prezlama i prave u obliku štapića.

Kako bi izgledala jedna prosečna deklaracija ribljih štapića? Bilo bi tu oko 20-30 posto ribe, i to upitnog porekla, potom bi se tu našlo pšenično brašno, vlakna iz graška, prezle, ulje, dekstroza, razni aditivi E oznake i začini.

Skuplje varijante ribljih štapića su možda malo kvalitetnije, jer umesto otpada paniraju filete ribe. Ipak, ni to nije najzdravija opcija zbog svih ostalih sastojaka koji se pored ribe tu uvek dodaju, ali i zbog načina pripreme u dubokom ulju.

Zdrave riblje štapiće možete napraviti sami, deca će ih sigurno obožavati.
Isprobajte ovaj recept.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily