1. Punjeni som

Potrebno vam je:

- očišćen som od oko 2 kg,

- 3 grančice celera,

- glavica luka,

- dva-tri čena belog luka,

- veza peršuna,

- limun,

- 2 šargarepe,

- kašičica-dve suvog začina,

- ulje,

- so

- biber.

Priprema

Ribu operite pod mlazom hladne vode, osušite čistom kuhinjskom krpom, posolite spolja i iznutra i ostavite da odstoji sat-dva u frižideru.

Spolja ribu zasecite oštrim nožem na nekoliko mesta i u useke sipajte malo suvog začina i iseckanog belog luka.

Limunovim sokom dobro istrljajte unutrašnjost ribe i napunite je s pola količine mešavine iseckane šargarepe, celera, peršuna, belog luka i ulja.

Punjenu ribu zatvorite čačkalicama, stavite je u pleh, prelijte maslinovim uljem, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, zatim uklonite foliju i pecite još oko 39 minuta.

Servirajte s obarenim krompirom.

2. Punjeni šaran sa orasima

Potrebno vam je:

- šaran od 1,5 do 2 kg,

- šolja seckanih oraha,

- 2 glavice luka,

- ulje,

- mlevena paprika,

- so,

- biber.

Priprema

Ribu posolite i pobiberite spolja i iznutra, zasecite malo sa obe strane i stavite da odstoji desetak minuta.

Za to vreme propržite luk na ulju, posolite, dodajte mlevenu papriku i mlevene orahe.

Ovim napunite ribu, a trbuh joj zakačite čačkalicama.

Premažite je uljem i alevom paprikom i pecite u pećnici oko 45 minuta, pomalo je prelivajući toplom vodom i sokom od pečenja.

Punjeni šaran sa orasima ide odlično uz belo vino.

3. Hrskavi fileti oslića

Potrebno vam je:

- 800 gr fileta od oslića,

- gustin (skrob),

- kornfleks,

- so,

- ulje,

- 2 pomorandže,

- peršun.

Priprema

U činiju stavtite dve kašike gustina, pa polako nalivajte vodom i mešajte dok ne dobijete smesu gustu kao jogurt.

U posebnom tanjiru izmrvite kornifleks.

Ribu dobro posolite, umočite u masu od gustina, pa uvaljajte u kornifleks i utapkajte prstima.

Smesu od gustina povremeno promešajte, jer se dešava da se na površini stvori tvrd sloj.

Filete pržite u dubokom, dobro zagrejanom ulju dok ne dobiju lepu, rumenu boju.

Služite toplo sa sveže isečenim kolutovima pomorandže, posuto iseckanim peršunom.