1. Punjeni som
Potrebno vam je:
- očišćen som od oko 2 kg,
- 3 grančice celera,
- glavica luka,
- dva-tri čena belog luka,
- veza peršuna,
- limun,
- 2 šargarepe,
- kašičica-dve suvog začina,
- ulje,
- so
- biber.
Priprema
Ribu operite pod mlazom hladne vode, osušite čistom kuhinjskom krpom, posolite spolja i iznutra i ostavite da odstoji sat-dva u frižideru.
Spolja ribu zasecite oštrim nožem na nekoliko mesta i u useke sipajte malo suvog začina i iseckanog belog luka.
Limunovim sokom dobro istrljajte unutrašnjost ribe i napunite je s pola količine mešavine iseckane šargarepe, celera, peršuna, belog luka i ulja.
Punjenu ribu zatvorite čačkalicama, stavite je u pleh, prelijte maslinovim uljem, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, zatim uklonite foliju i pecite još oko 39 minuta.
Servirajte s obarenim krompirom.
2. Punjeni šaran sa orasima
Potrebno vam je:
- šaran od 1,5 do 2 kg,
- šolja seckanih oraha,
- 2 glavice luka,
- ulje,
- mlevena paprika,
- so,
- biber.
Priprema
Ribu posolite i pobiberite spolja i iznutra, zasecite malo sa obe strane i stavite da odstoji desetak minuta.
Za to vreme propržite luk na ulju, posolite, dodajte mlevenu papriku i mlevene orahe.
Ovim napunite ribu, a trbuh joj zakačite čačkalicama.
Premažite je uljem i alevom paprikom i pecite u pećnici oko 45 minuta, pomalo je prelivajući toplom vodom i sokom od pečenja.
Punjeni šaran sa orasima ide odlično uz belo vino.
3. Hrskavi fileti oslića
Potrebno vam je:
- 800 gr fileta od oslića,
- gustin (skrob),
- kornfleks,
- so,
- ulje,
- 2 pomorandže,
- peršun.
Priprema
U činiju stavtite dve kašike gustina, pa polako nalivajte vodom i mešajte dok ne dobijete smesu gustu kao jogurt.
U posebnom tanjiru izmrvite kornifleks.
Ribu dobro posolite, umočite u masu od gustina, pa uvaljajte u kornifleks i utapkajte prstima.
Smesu od gustina povremeno promešajte, jer se dešava da se na površini stvori tvrd sloj.
Filete pržite u dubokom, dobro zagrejanom ulju dok ne dobiju lepu, rumenu boju.
Služite toplo sa sveže isečenim kolutovima pomorandže, posuto iseckanim peršunom.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna